El sector turístic de la Costa Brava va rebre amb indignació l'augment de l'IVA, que per al sector passarà del 8% al 10%. Segons les estimacions del gerent de Costa Brava Centre Hotels, Martí Sabrià, la mesura provocarà la destrucció de 2.000 llocs de treball i els hotels perdran 200 milions d'euros. El gerent va remarcar que el sector turístic és "clau" per crear ocupació i "exigeix" que es comenci a aplicar a l'octubre, després de la temporada d'estiu. Des de l'associació que agrupa els hotelers de la Costa Brava Centre, va assegurar que estan "indignats" amb la mesura. Sabrià considera que el turisme és un dels únics sectors que està mantenint l'ocupació i que és "estratègic" per a l'economia espanyola. En la línia amb el que fa dos dies reclamava la patronal gironina Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), va defensar que l'impost no s'hauria d'haver alterat per al sector del turisme. "Hem fet molta feina per intentar demostrar i justificar que el turisme és un sector estratègic en uns moments de tanta dificultat", es va lamentar Sabrià.

Per això, va demanar al Govern estatal que no apliqui la mesura fins passat l'estiu per tal de no alterar els preus que ja s'han tancat amb operadors turístics i clients. A més, el gerent de l'associació va recordar que a Catalunya la situació és "doblement greu" per al sector ja que, a partir de l'1 de novembre, es començarà a aplicar la taxa turística que ha impulsat la Generalitat.

Segons les primeres estimacions de Sabrià, aquest augment de l'IVA podria reduir en 200 milions la facturació dels establiments de la Costa Brava. L'encariment dels preus portaria una davallada dels turistes i també es podrien perdre fins a 2.000 llocs de feina de la Costa Brava.

"Crec que s'està explicant prou bé que la recuperació passa per reactivar el consum i l'activitat, si això ho minvem és una bufetada i un entrebanc", va manifestar Sabrià.

L'IVA a la resta d'Espanya

Les principals organitzacions empresarials del sector turístic van mostrar el seu "absolut rebuig" a la pujada de l'IVA al turisme del 8 al 10 % per la pèrdua de competitivitat per a Espanya com a destí turístic i el seu impacte sobre l'ocupació.

En un comunicat conjunt, la Comissió de Turisme de la CEOE, la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT) i la Federació Espanyola d'Hostaleria i Restauració (FEHR), conjuntament amb l'Aliança per a l'Excel·lència Turística (Exceltur) i la Taula de Turisme, van respondre a l'anunci fet pel president del Govern, Mariano Rajoy.

El sector turístic va lamentar "la poca sensibilitat del Govern amb un sector estratègic clau per impulsar i accelerar la recuperació de l'economia espanyola". Segons Exceltur, per cada punt d'increment en l'IVA que es traslladi als preus, es provocarà en termes anualitzats una reducció dels ingressos per al conjunt del sector de fins a 1.005 milions d'euros i una pèrdua de 9. 365 llocs de treball.

Les organitzacions van assenyalar que les tarifes d'IVA reduït "són un instrument essencial per a la sostenibilitat del turisme a Espanya" i van denunciar que la pujada "provocarà un increment de preu i per tant una insostenible caiguda en l'arribada de turistes".