El rescat bancari de fins a 100.000 milions d'euros que el Eurogrup va a concedir a Espanya es pagarà en quatre trams, l'últim dels quals està previst que es desemborsi a finals de juny de 2013. Fins a 25.000 milions d'euros de l'ajuda europea es reservaran per finançar el banc dolent on les entitats que rebin ajudes hauran de segregar els seus actius problemàtics.

Aquests detalls sobre el rescat bancari apareixen en un document del fons europeu d'estabilitat financera (FEEF) que porta l'encapçalament de "confidencial" i que va ser publicat pel ministeri de Finances holandès en la seva pàgina web. El parlament holandès ha d'aprovar l'ajuda a Espanya abans que se signi el 20 de juliol.

El primer tram, de 30.000 milions d'euros, estarà disponible a finals de juliol, com ja va anunciar dilluns el Eurogrup. El mecanisme europeu mantindrà aquesta ajuda en reserva amb la finalitat de poder realitzar desemborsaments ràpids si hi ha necessitats urgents en el sector bancari espanyol. Inclou un "matalàs de seguretat a llarg termini" de 10.000 milions d'euros.

L'ús de qualsevol quantitat d'aquest primer tram abans que la Comissió aprovi els plans de reestructuració de la banca requerirà una petició del Banc d'Espanya i l'aprovació de la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el grup de treball del Eurogrup.

El següent pas serà determinar les necessitats exactes de capital de cada banc, una informació que la UE espera que estigui disponible a mitjan setembre després de les diferents auditories i test d'estrès independents que s'estan realitzant.

Això permetrà classificar la banca espanyola en diferents grups: els que no necessiten més capital (grup 0, en el que els analistes situen al BBVA, Santander i Caixa Bank); les entitats ja nacionalitzades pel FROB -Bankia, Banc de València, Catalunya Caixa, Novacaixagalicia- (grup 1); les que necessiten capital i no poden aconseguir-ho sense ajudes públiques (grup 2) i les que han de reforçar-se però confien a atreure finançament privat (grup 3).

Els fons que no s'hagin utilitzat del primer tram es transferiran al segon, que ascendirà a 45.000 milions d'euros i es desemborsarà a mitjan novembre. Amb aquesta ajuda es recapitalizaran o liquidaran a finals de novembre, segons els terminis marcats per Brussel·les, les entitats nacionalitzades, una vegada que la Comissió hagi aprovat els respectius plans de reestructuració o resolució. Aquest tram constituirà al voltant del 60% del total de les necessitats de recapitalització del sector bancari espanyol.

A finals de desembre d'aquest any es desemborsarà el tercer tram, de 15.000 milions d'euros. Amb ell es cobriran les necessitats de recapitalització o liquidació dels bancs del grup 2. També es finançarà la injecció, com a mesura preventiva, de bons contingents convertibles en entitats del grup 3 que requereixin un augment de capital superior al 2%.

El rescat bancari es completarà a finals de juny de 2013 amb el quart tram, amb un import estimat de 15.000 milions d'euros. Cobrirà la injecció de capital en els bancs del grup 3 que no aconsegueixin el seu objectiu d'aconseguir els fons al mercat.

El document especifica que fins a 25.000 milions d'euros del rescat bancari s'utilitzaran per finançar el banc dolent que gestionarà els actius tòxics de les entitats que rebin ajudes públiques. Aquesta quantitat estarà disponible des de novembre de 2012.