Tres morts, desenes de ferits, centenars d'evacuats i tota la comarca (més de 140.000 persones i alguns milers de turistes residents temporals) confinada a casa seva va ser el trist balanç d'una tarda en què el foc es va convertir en protagonista d'una jornada que molts altempordanesos van acabar en alguns dels pavellons o centres habilitats perquè alguns centenars de desallotjats passessin la nit.

A causa del foc iniciat a la Jonquera, un home d'origen francès de 75 anys va morir a Llers d'un atac cardíac per la tensió provocada en veure's envoltat per les flames al jardí de casa.

Desenes persones més van quedar ferides en el gran incendi que va començar a la frontera. Una d'elles, un ciutadà francès de 64 anys que està en estat molt greu amb cremades al 80 per cent del seu cos que va ser traslladat a l'Hospital de la Vall d'Hebron on es tem per la seva vida. També hi va haver dos ferits greus per cremades a la Jonquera (un home de 31 anys) i a Llers, on una persona va patir cremades al 38 per cent del cos.

Altres ferits en aquest incendi tenen cremades lleus, dues d'elles intentant apagar el foc vestits amb roba sense protecció, i d'altres que van haver de ser ateses per intoxicaicons a la Jonquera i Figueres.

Les altres dues víctimes mortals es van produir a Portbou, després de saltar per un penya-segat mentre intentaven fugir de les flames que els envoltaven. Eren un home de 60 anys i la seva filla de 15 anys que van ser trobats ofegats i amb politraumatisme. Una altra noia de 18 anys que va saltar pel penya-segat pateix un politraumatisme i es troba en estat greu. Una altra persona també es troba greu amb cremades al 30% del cos.

En el mateix foc, una vintena de persones van resultar ferides de poca consideració, després d'abandonar el cotxe a la carretera i escapar del foc per marges plens de matolls i bardisses que els van provocar alguns talls.

A banda dels ferits, els incendis van obligar a evacuar centenars de persones de diferents municipis de l'Alt Empordà:, com la Jonquera, Biure, Vilarnadal o Llers, a més de masies aïllades de diferents municipis.

En alguns casos, van haver de ser desallotjats amb helicòpter davant les dificultats d'accés o pel perill imminent que l'habitatge acabés envoltat per les flames.

Molts dels desallotjats van poder tornar a casa passades unes hores, altres van passar la nit a cases d'amics i familiars, però alguns centenars van ser allotjats en els pavellons i centres que les autoritats van possar a la seva disposició.

Al voltant de les deu de la nit, als pavellons de Colera i Figueres s'esperaven centenars de persones i es feien crides a través de les xarxes socials perquè voluntaris ajudessin a atendre els evacuats. També es va obrir el pavelló de la Jonquera, per atendre més de 250 persones, l'escola de La Salle a Figueres, i centres d'acollida a Llançà, Roses.

A última hora de la nit també es va obrir el pavelló de Fontajau a Girona, per acollir els milers de persones, sobretot turistes, bloquejats a les carreteres gironines sense poder passar cap a França.

A mesura que avançava la tarda, els serveis d'emergències recomanaven el confinament de la població a casa seva. A última hora del vespre, les autoritats van decretar-ho a tota la comarca.

A l'Alt Empordà hi viuen més de 140.000 persones, però en un ?diumenge de juliol i en plena temporada turística, cal afegir diversos milers de persones a aquesta xifra.

Emergències insistia a la nit que en les zones afectades la gent es quedés a casa, que es tanquessin portes i finestres, que es recollís la roba estesa i es remullés la vegetació i mobiliari exterior. A través del seu compte de Twitter, també llançava missatges d'alerta destinats als milers de turistes de la comarca.