Un consorci format per una desena de societats mèdiques de Girona ha signat un preacord amb L'Aliança per comprar la Clínica ?Onyar. L'operació es farà efectiva previsiblement a principis de 2013, moment en el qual L'Aliança, actual propietari del centre sanitari, traspassarà el negoci assistencial tot i que mantindrà la propietat sobre els beneficis asseguradors i l'edifici. La companyia va anunciar ahir en un comunicat que el futur de la Clínica "queda totalment garantit", així com també "el manteniment del màxim nombre de llocs de treball".

Les deu societats que participen en l'adquisició estan molt vinculades a la Clínica Onyar, algunes perquè hi operen i altres perquè hi col·laboren. Sense anar més lluny, el procés de compra l'ha liderat l'empresa Medical Business Management (MBM), una consultora gironina de gestió sanitària que ja formava part de l'equip directiu de la Clínica Onyar. Serà MBM qui es farà càrrec d'aquesta nova etapa amb l'objectiu de culminar un ambiciós pla estratègic consensuat amb L'Aliança: "situar el centre sanitari a l'avantguarda del sector mèdic privat de les comarques gironines en els propers tres anys".

L'acord previ de compravenda estipula que el nou consorci es quedarà el 100% de l'assistència i gestió de la Clínica a través d'un procés de Management Buy Out (consistent en el fet que un grup de directius es queden la societat per la qual treballen), però no l'immoble ni el negoci assegurador, que seguiran en mans de l'Aliança com ja passa actualment amb altres edificis pertanyents a la companyia. La quantitat econòmica de l'operació encara no s'ha fet pública, i les persones que encapçalen MBM són Agustí Torrent i Robert Ortiz de Zevallos, fins ara a l'equip directiu de la Clínica. Les nou societats restants estan representades pel doctor Xavier Busquets.

Futures inversions

L'any 2010, L'Aliança ja va intentar vendre el centre gironí a Capio, un grup suec especialitzat en gestió sanitària que ja controlava l'hospital Sagrat Cor de Barcelona, també propietat de la companyia asseguradora. A principis de 2012 i després de passar per un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que va afectar un terç de la plantilla (26 treballadors), L'Aliança va contractar una potent consultora per buscar possibles compradors que es fessin càrrec de la Clínica. En aquells moments la viabilitat econòmica del centre estava qüestionada però l'asseguradora va descartar que la Clínica Onyar deixés de funcionar.

Ara, el preacord amb els nous compradors no només pretén garantir el funcionament i "el màxim nombre de llocs de treball", sinó també consolidar la Clínica com un punt de referència de la sanitat privada gironina. De fet, la nova propietat de la gestió del centre ja està estudiant noves inversions per tal de "millorar la qualitat ?assistencial i de serveis i una gestió més eficient i rendible, millorar l'atenció al pacient i el temps de resposta, i potenciar la relació metge-pacient".