Les comarques gironines van viure la nit de dissabte a diumenge un nou assalt violent. Un grup de lladres van assaltar un habitatge dins el terme municipal de Llagostera i van colpejar els seus inquilins.

Segons van informar els Mossos d'Esquadra l'assalt es va produir cap a les deu de la nit de dissabte al Mas Mundó, una casa aïllada situada al veïnat de la Bruguera, al terme municipal de Llagostera.

Els lladres van esperar que la dona sortís de la casa, com fa cada nit, per donar menjar als gossos, i la van agredir per entrar després a l'habitatge, on el marit s'estava prenent la pressió arterial. Van forcejar amb els propietaris de la finca, un matrimoni de 70 anys d'edat molt conegut al poble. Els van lligar amb cinta americana i els van colpejar diverses vegades.

Els lladres van arreplegar diners, joies i altres objectes de valor que van trobar dins de la masia. Posteriorment van fugir del lloc dels fets.

Segons va explicar un dels fills de les víctimes, els lladres van aprofitar que la propietària estava donant menjar a un dels gossos per saltar una de les reixes de la masia i accedir a l'interior de la finca.

Segons la Policia Local de Llagostera la parella va rebre nombrosos cops fins que van dir als assaltants on hi havia guardats els diners i objectes de valor. Els encaputxats van amenaçar el matrimoni assegurant-los que havien matat el seu fill, que viu en una granja pròxima i que va ser qui va anar a socórrer els seus pares després de rebre una trucada de la mare, que va aconseguir deslligar-se dels seus lligams quan els lladres se'n van anar, segons fonts de la família.

De resultes de l'agressió l'home, que té 70 anys, va patir una fractura en el braç i la dona diverses contusions i hematomes. Per això van haver de ser traslladats a l'Hospital Santa Caterina de Salt, tot i que van ser donats d'alta ràpidament.

Aquest últim robatori violent va posar en alerta tots els ciutadans de Llagostera, que es van mostrar totalment "astorats" davant la notícia. Alguns d'ells es van apropar fins a la masia per veure si podien parlar amb els seus veïns però no van obtenir resposta.

L'alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria, va lamentar "profundament" els fets i va ressaltar que es tractava d'una parella molt coneguda al poble, que tenien una granja de vaques tot i que, avui en dia, ja estaven retirats.

Els Mossos d'Esquadra estan investigant els fets i van desplegar un operatiu per localitzar els lladres. De moment no ha transcendit més informació d'un cas que es produeix en un moment de força psicosi després de diversos assalts violents els últims mesos a diferents vivendes del Gironès i el Baix Empordà.

Allau de robatoris

De fet, només a Llagostera, segons dades de la Policia Local d'aquest municipi de 8.000 habitants, s'han denunciat aquest any 53 robatoris en domicili, 17 aquest mes de desembre.

El cap de la policia local, Joan Linde, va lamentar la dificultat de garantir la seguretat en un municipi que té un terme municipal molt gran, de 76,6 quilòmetres quadrats, en el qual hi ha moltes urbanitzacions i nombrosos xalets que són de segona residència, encara que va defensar que tant els Mossos d'Esquadra com la Policia Local han reforçat la vigilància.

Linde va explicar que els 17 robatoris en domicilis denunciats aquest mes no tenen per què haver-se produït tots al desembre, ja que molts són de propietaris que han arribat per passar les festes nadalenques i s'han trobat desvalisada casa seva, a la qual en molts casos no havien tornat des de l'estiu. El sergent considera que els 53 robatoris en domicilis denunciats aquest any representen un increment no exagerat i va destacar que hi ha hagut mesos en què no s'ha denunciat cap robatori.

Les comarques del Baix Empordà i sud del Gironès han patit en els darrers mesos diversos assalts violents. El més greu va ser el que va acabar amb la vida de Jordi Comas, empresari i president de la FOEG, a Platja d'Aro el passat 18 de novembre. Un grup de lladres va entrar a casa del conegut empresari i va emmordassar la seva dona i ell mateix, el qual va morir asfixiat després que li haguessin posat un mocador a la boca i li haguessin entaforat el cap al sofà.

Aquesta mort va commocionar el municipi i més tenint en compte que no era el primer cop que Comas patia un assalt a casa seva.

De resultes d'aquesta mort violenta els Mossos d'Esquadra van incrementar els controls a les carreteres de la zona i el patrullatge i presència policial a les comarques del Baix Empordà i el Gironès.

Trenta controls mixtos

Aquestes festes de Nadal, per exemple, els Mossos d'Esquadra i les diferents policies locals de la Costa Brava Centre estan muntant una trentena de controls simultanis que van canviant d'hora i de lloc. Aquest operatiu, que normalment se situa a les entrades i sortides dels municipis o a peu de carretera s'emmarca dins l'operació Grèvol per pevenir els assalts i robatoris a les zones comercials.

El dispositiu és un pla pilot pioner a tot Catalunya, que pretén millorar la coordinació entre els Mossos i les policies locals. És una prova integradora que, amb l'ajuda de la xarxa Rescat, permet compartir informació cada dia des de les respectives bases de dades, van comentar fonts policials. La intenció de la policia és que aquests controls vagin més enllà de les festes de Nadal i s'ampliïn a tot Catalunya.

Des de la Policia Local de Palamós, per exemple, s'aposta totalment per aquesta mena d'accions conjuntes. Aquí, les patrulles mixtes entre Mossos i agents locals es van engegar l'any 2009. El cap d'aquest cos policial, José Luis ?Sancho, va assegurar que d'ençà d'aleshores s'han reduït fins a un 12% els robatoris als mercats setmanals. "Totes les experiències similars mostren que són accions positives que ajuden a mantenir a ratlla els grups delinqüencials". va ressaltar Sancho, per qui aquests controls policials són una necessitat de seguretat ciutadana.