Cap malaltia ha portat Benet XVI a fer pública la seva renúncia al Pontificat, ni tampoc els casos de capellans pederastes que han esquitxat el seu mandat. Així ho va assegurar ahir el portaveu vaticà, Federico Lombardi, qui va admetre que la decisió del Papa l'havia agafat per sorpresa, com a tothom. De tota manera, Lombardi va considerar "normal" que una persona de l'edat del Papa -de gairebé 86 anys- pugui patir un defalliment en la seva força física, tal com ha succeït en aquest cas.

Lombardi va ser l'encarregat d'informar, via roda de premsa, de la decisió de Joseph Ratzinger, que va qualificar de "molt important" per a l'Església. Segons va indicar, l'encara Papa va fer l'anunci entre les 11.30 i les 11.40 del matí, hora local, tot llegint el text en llatí, "la llengua dels cardenals", amb precisió i claredat, molt centrat, sense interrupció i essent coneixedor de la importància del moment. Lombardi va destacar que Benet XVI ha pres la decisió en plenes facultats mentals, i va recordar que la renúncia d'un Papa està prevista en el Codi del Dret Canònic, que estableix que, perquè sigui vàlida, cal que sigui una decisió lliure i inequívoca, que no ha de ser acceptada formalment per ningú.

El portaveu del Vaticà va explicar que Benet XVI és molt conscient del pas que ha fet, ja que es tracta d'una decisió "molt personal" fruit d'una reflexió duta a terme en els darrers mesos. De fet, el Papa havia escollit curosament la data d'ahir per fer l'anunci perquè sabia que hi hauria molts cardenals. Lombardi va assegurar que Benet XVI no està "trist ni deprimit" i va descartar que, un cop s'hagi escollit el seu successor, interfereixi en el nou papat.

No està clar, però, quin càrrec ostentarà Ratzinger a partir del 28 de febrer. Lombardi va explicar que aquesta qüestió encara no s'ha estudiat, però no va descartar que pugui rebre el títol de bisbe emèrit de Roma.