El director del Patronat de Turisme, Ramon Ramos, el gerent del Consell Comarcal de la Selva, Joan Burjachs, i el gerent del Xaloc, Xavier Alberch, van declarar ahir a les dependències del Servei de Vigilància Duanera en ser imputats arran de l'operació Manga, que va iniciar-se dijous amb la detenció de l'alcalde de Sant Hilari Sacalm i president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria (CiU); el cap del Departament d'Organització de Serveis a la Ciutadania del Consell Comarcal, Joan Carles Feliu Martín; i dos responsables de l'empresa lloretenca GRS Arc Local -l'apoderat, Josep Maria Franch Carcereny i l'administrador, Alexandre Ros Valls.

Ramos, Burjachs i Alberch no van ser els únics a declarar, ja que van ser més de mitja dotzena els imputats que van desfilar per la seu de la policia de l'Agència Tributària, entre els quals també s'hi compta una tècnic de personal del Consell Comarcal de la Selva, l'informàtic del servei de recaptació i una tècnic del mateix departament. La investigació segueix oberta i avui passaran a disposició judicial els quatre detinguts a la província de Girona, que hauran de declarar davant la titular del Jutjat d'Instrucció número 1 de Lugo, Pilar de Lara, que investiga la presumpta trama de suborn entre empresaris i polítics per l'adjudicació de serveis públics.

Bona part de l'interrogatori efectuat per la policia de l'Agència Tributària va focalitzar-se en l'empresa GRS Arc Local, que col·labora estretament amb el Consell de la Selva en la gestió dels ingressos de dret públic de més de 20 ajuntaments, 17 entitats urbanístiques, una comunitat de regants, el preu públic de menjadors escolars i el procediment sancionador de multes de trànsit de diversos ajuntaments. A banda, els agents també van interessar-se per contractes entre el Consell de la Selva i el Patronat de Turisme i Xaloc -l'ens de la Diputació dedicat a la gestió d'impostos i multes-. La policia remetrà tota la documentació a la jutge instructora, que haurà de decidir si torna a citar a declarar els imputats en seu judicial.

També ahir, quatre agents del Servei de Vigilància Duanera van desplaçar-se a l'Ajuntament de Blanes per endur-se la documentació corresponent al conveni que va entrar en vigor el gener de 2012 en virtut del qual es delegaven les competències en matèria de recaptació de tributs al Consell Comarcal de la Selva.

A la policia duanera no tan sols l'interessava la cessió al Consell de la recaptació de tributs sinó determinar si el servei acordat entre ambdós organismes públics comportava també la subrogació de personal del Consell de la Selva per realitzar aquesta funció. És en relació a aquest assumpte que es va interrogar la tècnica de personal del l'ens comarcal.

Deriva de l'operació Pokémon

L'actuació policial de l'operació Manga és una peça del cas Pokémon, que està investigant el Jutjat d'Instrucció número 1 de Lugo amb l'objectiu de desarticular una presumpta trama de suborns i adjudicacions irregulars en diversos ajuntaments i administracions públiques.

L'operatiu a la província va tenir lloc el passat dijous quan els agents van entrar de forma simultània a l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, el Patronat de Turisme de la Costa Brava, Xaloc i el Consell Comarcal de la Selva, d'on van copiar informació dels ordinadors i van endur-se expedients de contractació. A més, a última hora de la nit, els agents van anar al servei de contractació de la Diputació de Girona per copiar la informació dels discs durs dels ordinadors.