Des de fa 24 anys, el Dia Mundial de l´Aigua se celebra anualment el 22 de març per tal de mantenir i fomentar l´atenció sobre la importància de l´aigua dolça i la defensa de la gestió sostenible dels recursos hídrics. Enguany, el dia gira entorn de la reducció i la reutilització de les aigües residuals. Una lluita a la qual s´uneixen Endesa i tot el Grup Enel ja que són conscients de l´important paper que juguen els grans grups empresarials en el desenvolupament i implementació de solucions respecte a la problemàtica de l´aigua.

Per a Endesa, el desenvolupament sostenible és un pilar essencial de la seva estratègia, i la dimensió ambiental té un pes molt important a totes les seves activitats i en la posada en marxa de nous projectes. Endesa, en la cerca de l´excel·lència en la gestió ambiental, focalitza grans esforços en la gestió integral de l´aigua de tots els seus àmbits d´activitat, i per això, dins del seu Pla de Sostenibilitat, té fixats objectius sobre la reducció del consum de l´aigua a les seves instal·lacions de generació i a les seves oficines.

Endesa ha identificat l´aigua com un recurs estratègic i crític que s´està veient afectat pel canvi climàtic. Les previsions de l´Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) manifesten que, si no s´apliquen noves polítiques, l´any 2050 la meitat de la població mundial viurà en àrees sota estrès hídric estricte.

Endesa, assumint un paper de lideratge entre les elèctriques espanyoles, s´ha adherit de nou, i per setè any consecutiu, al CDP Water Disclosure, una iniciativa que proporciona dades relatives a l´aigua i a la seva gestió per part de les corporacions més grans del món de cara a informar al mercat global sobre el risc d´inversió i oportunitats comercials, i per ajudar a dirigir les inversions cap a l´ús sostenible d´aquest recurs. Aquest any, per primer cop, CDP Water ha fet públic el nivell obtingut per les diferents companyies i Endesa ha assolit el nivell «Leadership», per sobre del valor mitjà del sector. Si la sostenibilitat és l´equilibri entre allò econòmic, social i ambiental, l´aigua és un dels factors de sostenibilitat més paradigmàtics. Endesa ho sap, ho adopta i ho defèn, amb la producció de l´energia renovable a partir de l´aigua mitjançant salts hidroelèctrics i fent-la servir de forma eficient en altres tecnologies (tèrmica i nuclear).

La producció hidroelèctrica d´Endesa l´any 2016 ha representat un 10% de la producció total, amb un parc hidroelèctric que representa el 20% de la capacitat total instal·lada. Aquesta producció d´energia, habitualment va associada a embassaments que compleixen funcions d´abastiment d´aigua per a diferents usos, i es duu a terme sota sistemes de gestió ambiental voluntaris i certificats que obliguen a la millora continua en el control de totes les aigües residuals generades, així com a la preservació de l´estat ecològic dels embassaments.