Què signifiquen i com s'assignen els números del DNI?

Malgrat que sembli que els números que apareixen en el DNI són triats a l'atzar, realment responen a un propòsit.

Actualment, és difícil trobar a algú que no se sàpiga de memòria els vuit dígits i la lletra que componen el seu Document Nacional d'Identitat. Aquesta targeta plena d'informació s'ha convertit en la nostra companya inseparable. I encara que sembli que els números que apareixen en ella són triats a l'atzar, realment responen a un propòsit.

Malgrat que molt abans ja existien cartes de seguretat, cèdules d'identitat i passaports interiors, el DNI com a tal no va aparèixer per primera vegada fins a 1951.

Cinc anys abans el BOE va publicar un concurs públic en el qual instava els ciutadans a presentar els seus esbossos de document d'identitat per a emportar-se un premi de 30.000 pessetes. El guanyador va ser D. Aquilino Rieusset Planchón i es va expedir per primera vegada a València el març de 1951.

El dictador Francisco Franco, impulsor del DNI, es va quedar el número 1 i la seva dona, Carmen Polo, el número 2. Els números del 10 al 99 estan reservats per a la Família Reial. D'aquesta manera el Rei Joan Carles té el número 10 de DNI, la Reina Sofia l'11, la Infanta Elena el 12 o Felip VI el 15. Com a curiositat, el número 13 es va eliminar per superstició i la Infanta Cristina es va quedar amb el 14, perquè no portés la mala sort a la monarquia.

Per la part frontal del DNI trobem la nostra foto, les dades de filiació, els relleus i tintes variables (serveixen per a evitar falsificacions), el número de suport (un codi alfanumèric que identifica a la targeta física i no a la persona) i el número CA (la clau que et permet accedir a la informació del teu DNI electrònic).

No obstant això, els números del DNI que solen ser objectes de "llegendes urbanes" són els que apareixen en la part baixa del revers. Aquests codis, coneguts com a caràcters OCR, no són triats a l'atzar. Què signifiquen realment?

Document Nacional d'Identitat

Document Nacional d'Identitat / LNE

  • ID: el tipus de document.
  • ESP: la nacionalitat.
  • AAA023112 (Les següents tres lletres i sis números): és el número de sèrie del suport.
  • 1: el primer dígit de control.
  • 65004204V: el número del DNI com a tal.
  • 500110: La teva data de naixement, amb el format d'any (les dues últimes xifres) / mes / dia.
  • 5: És el segon dígit de control.
  • M: el teu sexe (M per a masculí i F per a femení).
  • 180417: la data en la qual caduca el teu DNI, amb format any/mes/dia.
  • 9: és el tercer dígit de control
  • ESP: Novament, la nacionalitat
  • 2: és un altre dígit de control. No obstant això, existeix una "llegenda urbana" que ha fet creure a molts que aquest número fa referència a les persones que existeixen a Espanya amb el teu mateix nom i cognoms.

Un petit truc: com calcular la lletra del DNI

Més que la lletra del DNI, seria més correcte anomenar-la lletra del Número d'Identificació Fiscal. En parlar del DNI ens estem referint realment als números, i és quan els afegim la lletra que es converteixen en el NIF.

I al contrari del que molts creuen, aquesta lletra no es tria a l'atzar. En realitat s'assigna a cada persona a través d'una sèrie de càlculs matemàtics amb els números del DNI. D'aquesta manera es desmunta una altra de les "llegendes urbanes" que diu que existeixen diversos documents de DNI amb el mateix número i diferents lletres.

Per a calcular la lletra del teu DNI només hauràs de dividir els vuit números entre 23, donant com a resultat un nombre enter i una resta. Ara només hauràs de substituir aquesta resta per la lletra corresponent en la següent taula (oferta pel Ministeri d'Interior).

Per exemple, si els números del nostre DNI són 65004204 en dividir la xifra entre 23 el resultat és 7. En comparar la xifra amb la taula veiem que correspon a la lletra V.