La Fundació Espigoladors, organització sense ànim de lucre que lluita contra el malbaratament alimentari, ha dut a terme aquest dimarts la primera espigolada a la demarcació de Lleida. L'escenari ha estat dues hectàrees d'una finca de Soses, on s'han quedat als arbres uns 9.000 kg de préssecs, ja que el propietari s'ha jubilat i no té relleu generacional. Un dels motius principals, però, que fa que molta fruita no s'hagi collit enguany al territori és que la sequera ha fet que el calibre sigui insuficient per comercialitzar-la. Per això, el delegat de la fundació a Lleida, Oriol Berenguer, ha fet una crida als pagesos perquè els permetin espigolar els fruits sense collir i destinar-los a entitats socials que atenen persones vulnerables.

La Fundació Espigoladors va presentar el seu projecte a Lleida la setmana passada i aquest dimarts ja ha començat a trepitjar els camps fruiters de la demarcació per "fer visible la problemàtica de les pèrdues de fruita als camps agraris", ha expressat Berenguer.

De fet, la primera espigolada a terres lleidatanes s'ha celebrat en dues hectàrees d'una finca de Soses que aglutina uns 9.000 quilograms de préssecs sense collir i que "s'ha deixat de cuidar per manca de relleu generacional, però que ens serveix per exemplificar la situació que hi ha en multitud de finques del territori, on els productors no han collit la fruita per motius estètics i perquè el calibre d'enguany és petit per la sequera i té menys sortida al mercat" ha detallat el delegat de la fundació a Lleida.

D'aquesta manera, Berenguer espera que la jornada d'aquest dimarts permeti donar a conèixer la tasca de la fundació i faciliti el contacte amb diferents productors de la zona perquè els permetin espigolar aquests camps i "aprofitar el màxim", ha dit, d'aquesta fruita que ha quedat als arbres.

En el cas de Soses, Berenguer ha especificat que es preveu recollir d'entrada uns 3.000 quilograms de préssecs i veuran si es pot aplegar els 9.000 quilograms totals que hi ha entre les dues hectàrees. La fruita recollida es destinarà a entitats socials de la província de Lleida i de Tarragona que atenen persones vulnerables.

Voluntaris

Un grup reduït de voluntaris procedents de Lleida i de diferents punts de Catalunya com Manresa, Reus (Baix Camp), entre altres, han participat en la primera espigolada a la demarcació de Lleida. L'Antoni Tahull, de la capital del Segrià, és un dels participants que a les 8 del matí ja era al camp preparat per començar la seva primera espigolada i ha considerat que l'acció facilita que la població del carrer conegui les pèrdues d'aliments que es produeixen als camps. "Hem de fer comunicació i donar més informació sobre aquest tema i la delegació de Lleida pot ser vital", ha indicat.

Una altra de les participants, Montse del Río, s'ha desplaçat des de Reus fins a Soses per participar de l'espigolada. "Venim de voluntaris, i com més fruita agafem més persones vulnerables se'n podran beneficiar. Nosaltres volem ajudar a la gent i res més", ha conclòs.