Els Mossos d'Esquadra han decidit ampliar com a mínim fins al dimarts el dispositiu de vigilància establert a Figueres arran del tiroteig entre dos clans familiars que divendres va acabar amb la vida d'un home a l'exterior del cementiri municipal. Malgrat el dispositiu, aquest diumenge ha transcendit que el dissabte a la tarda un grup de familiars de la víctima va irrompre en un domicili d'un familiar del presumpte agressor i hi van causar destrosses. En el moment dels fets a la casa no hi havia ningú. El dispositiu controla els accessos a Figueres, els pobles del voltant i les immediacions del barri gitano de Sant Joan. Ara s'amplia per intentar evitar nous aldarulls.

L'alcaldessa del municipi, Marta Felip, té previst reunir-se en els pròxims dies amb els responsables del Departament d'Interior i dels Mossos d'Esquadra per veure quines mesures es poden prendre per evitar nous problemes.

De la mateixa manera, Felip s'ha trobat aquests dies amb alguns dels líders de la comunitat gitana de Figueres, el pastor evangèlic i dos dels patriarques més destacats, que li han mostrat la preocupació pels fets i perquè en pugui resultar una criminalització del col·lectiu.

L'alcaldessa també ha explicat que els fets que van acabar amb la mort de l'individu divendres passat tenien el seu origen en una disputa de tipus conjugal. Segons ha explicat l'alcaldessa, la dona de la víctima havia estat anteriorment relacionada sentimentalment amb la parella del germà de l'homicida. No obstant això, la dona va marxar a França amb la víctima. A més, Felip ha especificat que l'autor dels trets no vivia exactament al barri de Sant Joan de Figueres, tal i com s'havia assegurat en un principi, sinó que, durant una temporada havia habitat en un barri proper anomenat Turó Baix i, posteriorment, s'havia desplaçant amb la seva família que vivia dispersada en diversos pobles a la vora de Figueres com Avinyonet de Puigventós, Vilanant o Santa Logaia d'Àlguema.

"Hem de fer una reflexió profunda sobre el que suposa comptar amb comunitats gitanes a les nostres ciutats perquè tenen uns codis difícilment compatibles amb els de la majoria de la ciutadania", ha apuntat l'alcaldessa. "Sovint patim l'incivisme que tenen algunes persones de la comunitat gitana però la línia entre això i la delinqüència és molt fina", ha reflexionat. En principi, el dispositiu que es va engegar el passat divendres arran del crim es mantindrà dos dies més, com a mínim. "Tenim previst reunir-nos amb el Departament d'Interior, amb els Mossos d'Esquadra i volem continuar amb aquestes actuacions fins que sapiguem com podem evitar nous aldarulls", ha explicat.