Alguns familiars de Juan Fernández Cortés, l'autor del tiroteig mortal al cementiri de Figueres el dia de Tots Sants, han buscat refugi a Sils. La urbanització de Vallcanera els està servint de refugi des que el passat divendres comencessin a marxar del Barri de Sant Joan. Consta que ja ocupen un habitatge. La policia municipal en té constància i ja ho ha advertit. De moment, no s'ha registrat cap incident malgrat que les represàlies ja han començat.

Però Sils no és l'únic poble on s'han vist moviments estranys. Els vigilants municipals de Vidreres també van detectar ahir noves cares a la urbantizació La Goba de persones que buscaven cases per ocupar. Aquesta és una de les urbanitzacions de la Selva més coneguda per l'ambient gitano. I és que molts tenen propietats allà.

L'ambient a Figueres i rodalies segueix tèrbol d'ençà del tiroteig mortal de Tots Sants. El clan Cortés ha fugit en desbandada i els familiars del difunt crivellat a trets, Santiago Gabarre Sarrailh, han donat senyals de revenja. Si dissabte un grup de persones va burlar el control policial per destrossar la casa del germà del pistoler a Santa Llogaia d'Àlguema, dilluns van fer el mateix a Vilamalla amb una altra casa del clan Cortés. L'habitatge que ocupa el número 47 del carrer Llevant, a la zona el polígon, va ser regirada de dalt a baix.

Les destrosses materials van ser nombroses però, com en l'anterior ocasió, no hi havia ningú a l'interior de la casa quan els familiars de la víctima tirotejada van rebentar la porta del garatge per accedir a l'immoble. L'aïllament de la casa va permetre als assaltats actuar a voluntat i encara ahir els pocs veïns de la zona no s'havien adonat del precinte policial. De fet, la propietària de l'habitatge del costat explicava que feia anys que a la vivenda no hi vivia ningú de forma permanent tot i que hi entrava i en sortia gent constantment. La veïna va assegurar que feia temps hi havia viscut un matrimoni gran, possiblement vinculat a la família Fernández però que ara ja no hi eren. L'alcalde de la població, Carles Álvarez, també va constatar aquest extrem assegurant que creia que se'ls havien endut a França.

Precisament, davant del domicili violat hi havia un vehicle amb matrícula francesa que havia estat forçat i al qual s'havia intentat realitzar un pont. En el seu interior, a banda d'uns patins infantils i algunes peces de roba hi havia algunes cartes de l'administració francesa i d'un centre hospitalari adreçades a persones amb cognoms com Hernández o Fernández.

Els veïns de la zona sospitaven que allà hi podia haver marihuana o algun tipus de negoci d'aquest tipus per les continues entrades i sortides i també recorden que fa pocs dies els Bombers hi van haver d'acudir per un incendi al pati que hi ha.

Els agents autonòmics van poder comprovar que els assaltants també van fer malbé una plantació de marihuana que hi havia a l'interior del domicili, de la qual semblava que hi havia plantes sostretes. Per tot això, han obert una investigació a fi d'esbrinar qui són els autors de l'assalt.

De fet, al llarg de la tarda d'ahir, la policia va realitzar nombroses identificacions a Figueres de persones d'ètnia gitana que no eren conegudes. I és que els familiars del difunt van estar vetllant el cadàver que tenen previst enterrar a França.

D'altra banda, diversos veïns de Santa Llogaia d'Àlguema van veure com ahir tornaven a entrar a la casa del germà del pistoler i van avisar l'alcalde. Un punt que els Mossos d'Esquadra van apressar-se a desmentir.