L'Ajuntament de Figueres està estudiant la possibilitat d'obrir un conservatori de música d'estudis superiors a la ciutat de cares al curs vinent amb l'objectiu de fer front a la falta de places que hi ha al de Girona, en aquests moments l'únic de la demarcació amb ensenyament professional. La idea és aprofitar les instal·lacions d'algun dels instituts tenint en compte que fan horari de matins i, a més, aconseguir que s'autogestioni amb les quotes dels 90 alumnes, que es preveu que puguin tenir plaça. El regidor de Cultura, Josep M. Godoy (CiU), assegura que les escoles de música de la ciutat només poden donar formació fins a quart i que, a partir d'aquí als alumnes només els queda la opció de marxar a ?estudiar fora o deixar-ho. A més, a aquesta situació s'hi afegeix el fet que a Girona -el conservatori més proper- té molt poques places pels estudiants de fora i això ?"encara complica més la situació".

El projecte formava part del programa de Govern amb el qual CiU es va presentar a les eleccions però amb unes característiques més ambicioses. Segons Godoy, la idea inicial era que el nou conservatori estigués vinculat al de Girona però "no van demostrar interès i per això vam iniciar les converses amb del departament d'Ensenyament per a fer-ho de forma independent". "En aquests moments, ens trobem que a la demarcació només hi ha aquest conservatori i que a les escoles de música de la ciutat no es poden fer els dos darrers nivell d'estudis superior professional, que serien 5è i 6è", explica el regidor. Per això, afegeix, la única que opció que tenen els alumnes quan acaben és dirigir-se a Girona on "en el millor dels casos, només hi ha una plaça vacant, marxar lluny o deixar-ho, que és el que malauradament passa en algunes ocasions". En aquest sentit, Godoy recorda que a la ciutat però també a la resta de la comarca hi ha molta tradició musical. A més, insisteix, un nou conservatori també podria donar servei a la Garrotxa o al Pla de ?l'Estany, que es troben en la mateixa situació.

La idea amb la qual, de moment, s'està treballant passaria per aprofitar instal·lacions d'algun institut de la ciutat -encara per concretar- i des d'Ensenyament només assumirien l'homologació dels estudis. La previsió és tenir-ho tancat a mitjans d'aquest any - que és quan es fan les proves d'accés- per a poder-lo posar en funcionament el curs vinent, al setembre.

Constaria d'unes 90 places per als cursos de cinquè i sisè i la intenció és que es financés a través de les quotes que els mateixos estudiants aportéssin. Per la seva banda, des de l'Ajuntament s'encarregarien del seu funcionament així com d'aportar-hi el professorat necessari.