L'Ajuntament de Figueres va aprovar ahir amb els vots a favor de totes les formacions (CiU, PSC, ERC, CUP, ICV i el regidor no adscrit) i l'abstenció del PP, demanar que el SAREB -conegut com el "banc dolent"- que cedeixi a la ciutat els habitatges buits necessaris per incloure'ls a la borsa del lloguer social. D'altra banda, l'equip de Govern de CiU va ajornar la votació de la moció -proposada per la PAPH- on, tal i com va aprovar dilluns Girona, es preveuen multes de fins a 100.000 euros pels pisos buit que tinguin les entitats financeres i grans empreses. L'alcaldessa, Marta Felip, va defensar portar el tema a la propera reunió del 23 de gener de la Comissió d'afectats pels desnonaments a la ciutat i, posteriorment, votar-ho al plenari del 4 de febrer. Malgrat això, ja van avançar que la intenció és donar-hi suport.

CiU va decidir votar a favor de la proposta de la CUP però deixar sobre la taula de defensada per ICV argumentant la necessitat d'abordar-ho a la taula prevista per aquesta matèria. Tot i això, el portaveu de CiU, Manuel Toro, va assegurar que Figueres està fent importants actuacions en matèria d'habitatge, que ja s'han aconseguit 10 habitatges d'Incasòl i que se n'estan negociant 10 més amb Bankia i 2 amb la Caixa.

D'altra banda, va dir que hi ha una partida per abordar el projecte de masoveria urbana a la ciutat i que s'estan fent els tràmits previs per a posar a licitació la compra d'habitatges amb els 600.000 euros previstos del Fons de Patrimoni municipal del Sòl. El text aprovat preveu reclamar aquests pisos del banc dolent sense cap cost econòmic basant-se en l'aprovació al Congrés de Diputats d'una proposició que permet a la Generalitat i als ajuntaments gestionar temporalment els pisos desocupats propietat d'aquesta societat. La modalitat de gestió prevista passaria per a donar-los un règim de lloguer social.

Els grups de l'oposició, com la CUP o ICV, van defensar la necessitat d'aprovar també l'altra moció que preveu multes coercitives pels habitatges buits argumentant que la PAPH -que tenia un grup de membres presents al ple- "no pot esperar més". Felip, però, va assegurar que només serien quinze dies i que calia seguir els passos pertinents. L'alcaldessa va lamentar també que l'entitat hagi abandonat la Comissió i va defensar la seva operativitat.