DUn acte multitudinari per celebrar la commemoració.Consellers, autoritats i patrons de la fundació van fer el recorregut en exclusiva per l'itinerari creat per a l'ocasió.Els amics del Museu Dalí també van endinsar-se en la ment del geni.Dalí, vigilant, des de la seva cúpula geodèsica.

alí va tornar ahir, quaranta anys després, al seu "museu dels somnis". Ho va fer com a mestre de ceremònies virtual en el marc de la "festa" que la Fundació Gala-Salvador Dalí ha organitzat per commemorar l'aniversari de la inauguració de la gran obra que el geni va deixar a la ciutat. Ahir es va celebrar la preestrena d'aquest espectacle oníric, que es podrà veure avui i demà de deu de la nit a una de la matinada en una excepcional jornada de portes obertes gratuïta a la ciutat.

L'acte d'ahir va començar una mica abans del que s'ha programat per a les altres dues sessions -amb capacitat per a unes 1.800 persones cadascuna- i va comptar amb la presència de més de 400 persones. Entre elles, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i l'exalcalde i ara conseller de Territori, Santi Vila. Tampoc hi van faltar regidors, exalcaldes i patrons de la fundació, treballadors del museu i membres dels Amics dels Museus Dalí. La cita és una creació única amb un audiovisual amb sis projeccions també inèdit, el"Teatre Museu Dalí. Un somni Teatral", elaborat per la productora Doc Doc Films especialment per a l'ocasió. Un autèntic somni oníric per endinsar al visitant a la ment de l'artista. La sessió es va iniciar a la façana del Museu amb un Dalí saludant i rememorant el dia inaugural. Un cop dins, l'artista anima al visitant a entrar al seu cervell. Una metàfora que busca també simular l'entrada al seu museu, "la seva última gran obra".

Ja a la sala principal i sota una espectacular cúpula geodèsica es mostra Dalí a través de les imatges del geni treballant i de l'screen test que li va fer Warhol als seixanta. I just a la vidriera, una nova projecció on Dalí explica com en els somnis és on li apareixen les millors idees. Fragments de la pel·lícula de Disney Destino, en la que va participar el pintor o la de Hitchcock, Spellbound, amb una seqüència onírica dels seus dissenys, són algunes de les imatges que il·lustren el seguici. "La vida és una il·lusió, un frenesí, un engany, una ficció...", etzivar als assistents per donar pas al gran escenari de l'antic teatre sobre el que va construir el seu museu. És en aquest punt, davant del teló que va dissenyar per al ballet Laberint on l'artista el defineix assegurant que la seva importància no rau tant en les obres d'art que s'hi exhibeixen sinó per l'obra que constitueix el propi museu.

Una obra, diu, que "es convertirà en el centre espiritual d'Europa, un museu inacabat i que mai serà acabat perquè cada setmana hi haurà coses noves i desconcertants". I alerta, com si d'una premonició es tractés, que "atraurà més turistes que tota la promoció de la Costa Brava que es pugui fer". La imatges mostren, a més, un Dalí implicant en el procés de construcció del temple del surrealisme sobre les ruïnes de l'antic teatre. Un Dalí que va saber veure abans que ningú la projecció que aquest emblemàtic edifici tindria no només per a la ciutat que el va veure nèixer sinó també per a tot el país. Avui i demà, el museu obrirà les portes per tornar-lo de nou a Figueres.