Una multinacional americana ha descartat a última hora gravar un anunci de patates a Cadaqués que s'havia d'emetre en l'àmbit mundial per no ser confós amb el 9-N i ser titllat de proper a l'indepentisme català. En totes les escenes el color groc era una mena de fil conductor que s'anava estenent pel poble. En veure la similitud amb la campanya catalana van decidir que podria perjudicar-los les vendes.

L'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, confirmava ahir a l'emissora Ràdio Cap de Creus que "mireu si té força el procés del 9-N que s'ha carregat un anunci d'àmbit mundial". Segons explicava Figueras, "pintaven una casa de primera línia de mar de color groc i s'estenia a tot Cadaqués". En altres imatges, hi havia un gos que anava deixant petjades grogues o un personatge repenjat en una paret de color groc on en marxar quedava plasmada la seva silueta. I segons l'alcalde, "quan van veure això del color groc van dir si ho pintem groc no vendrem ni una patata a la resta d'Espanya", "ens prendran per independents".

A principi de novembre

L'empresa havia de començar a gravar a principi de novembre i, de fet, es va fer enrere a útlima hora quan se'n van adonar. Prèviament havien fet el procés habitual per escollir un lloc de gravació. L'alcade va explicar que havien de triar entre Grècia, Itàlia i Espanya. Van fer una primera visita, van decidir que el lloc escollit seria Cadaqués i van tornar per segona vegada. "Van venir, ven veure localització, càmeres i al final no ens ha servit per res, ens han dit" i haurien optat per un poble d'Andalusia.

Segons Figueras, que va veure com quedaria l'anunci, estava molt ben pensat però el groc tenia molta força. Ningú els va fer cap comentari sobre les coïncidències amb la imatge que es projecta amb la campanya prèvia del 9-N. "Anàvem dient, no se n'adonen, no se n'adonen", diu Figueras, però al final la productora se'n va adonar.

Cadaqués és una de les poblacions catalanes on es graven nombrosos anuncis. Potser per això l'alcalde constata que hauria anat bé pel poble, però que ja arribaran altres propostes.