L'ACA licita la redacció del projecte per millorar la depuradora reclamat per la UE

L'actuació ha de permetre adequar els nivells de nitrogen al que determina la normativa vigent a Europa

15.06.2015 | 07:14
La depuradora es va construir l´any 1982 i es va ampliar el 1993.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha posat a licitació la redacció del projecte constructiu per remodelar i millorar la depuradora de Figueres pel que fa a la reducció de nutrients. L'actuació respon a la denúncia que la Comissió Europea va fer al Tribunal de Justícia de la Unió per l'incompliment de la directiva comunitària sobre el tractament d'aigües residuals. El pressupost de licitació és de 125.875 euros (sense IVA) i el termini per presentar ofertes acaba el proper 18 de juny. La previsió és que les obres es puguin fer a finals de l'any vinent.

El cas es va destapar a finals de l'any passat, quan es va saber que Europa havia denuncia la ciutat però també Banyoles, Berga, Abrera i Capellades, tot i que en els dos darrers casos la situació ja s'ha solucionat, mentre que als dos municipis gironins es va anunciar que les millores es farien entre el 2017 i el 2018. A la demanda s'exposava que les poblacions denunciades no disposaven dels sistemes adequats de col·lecció i tractament d'aigües residuals urbanes. Un fet que, segons al·legaven, representa un risc per a la salut humana, els aqüífers i el medi marí. Tot plegat podria acabar suposant una sanció per part de Luxemburg però des de l'Ajuntament de Figueres sempre han defensat que, tot i gestionar el servei d'aigua a través de l'empresa plurimunicipal Fisersa, és a l'ACA a qui pertoca assumir el cost de la construcció de les infraestructures relacionades amb la depuració de l'aigua.

Un compromís incomplert

Tant és així, que fa vuit anys, l'Ajuntament i l'Agència van signar un acord on l'ens es comprometia a construir una nova estació depuradora que mai es va acabar executant pels coneguts problemes de finançament que pateix. Malgrat això i davant la demanda del passat mes de novembre, l'ACA va assegurar que per a Figueres havien consensuat una solució tècnica consistent en una millora de les actuals instal·lacions per eliminar els nutrients.

De moment, s'ha licitat la redacció del projecte constructiu per a aquesta millora i remodelació. Un cop acabi el termini de presentació d'ofertes, l'empresa adjudicatària del contracte tindrà set mesos per elaborar la proposta amb la intenció que els treballs es puguin fer a finals de 2016.

Unes instal·lacions antigues

La depuradora de Figueres va se rconstruïda l'any 1982 i ampliada al 1993. Saneja no només les aigües residuals procedents de la capital altempordanesa sinó també les de Vilafant i diversos nuclis vinculats a aquestes poblacions. L'aigua tractada es retorna al rec del Mal Pas (riera de Figueres, conca de la Muga) i té capacitat per tractar un cabal màxim de 22.128 m3/ dia, l'equivalent a una població de 110.640 habitants.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Capmany pateix destrosses a equipaments municipals i a vehicles

A les dues darreres setmanes s'han malmès diversos elements urbans . També han aparegut ratllats o...

Peralada celebra la seva 25ena Mostra de Gastronomia

Peralada celebra la seva 25ena Mostra de Gastronomia

L'Ajuntament de Peralada va celebrar diumenge la Mostra de Gastronomia Empordanesa, que a l´edició...

Ruta de l´Art amb 84 artistes a Castelló d´Empúries

La 10a edició de la ruta va comptar amb la participació de noranta-cinc artistes, que van omplir...

Retiren arts de pesca perduts a diferents punts del fons marí del Port de la Selva

La iniciativa en la que van participar els pescadors es podria repetir per netejar el fons marí

Figueres prepara la segona edició de la Cursa de la Dona

Figueres acollirà el 12 de novembre la segona edició de la Cursa de la Dona amb una...

Figueres oferirà ajudes de fins a 21.000 euros per obrir nous negocis al centre històric

Figueres oferirà ajudes de fins a 21.000 euros per obrir nous negocis al centre històric

L'Ajuntament donarà ajudes de fins a 7.000 euros per a la rehabilitació d'establiments existents...

Enllaços recomanats: Premis cinema