L'Ajuntament de Figueres ha posat a licitació el projecte d'obres complementàries de la sala polivalent d'arts escèniques a l'antic convent dels Caputxins. L'actuació, pressupostada en 550.180,04 euros, preveu millorar les condicions d'ús de l'equipament, que es va obrir amb accessos provisionals per Fires, a través de millores en l'accessiblitat així com la recuperació de l'antic claustre. L'espai s'ha convertit en un nou espai escènic a la ciutat.

La nova actuació en aquest espai s'ha dividit en tres parts. L'obra principal preveu la reconstrucció de la coberta de la part de llevant per reestablir-hi la impermeabilitat i permetre obrir a les visites aquest espai de l'antic convent. A més, s'hi construirà una escala comuna que comuniqui la planta baixa amb la principal i la primera planta, així com es realitzaran les obres necessàries per resoldre els problemes d'accessibilitat i completar les instal·lacions de protecció del foc a les plantes baixa i principal.

També es recuperarà un espai d'oficina per a la persona responsable del centre i s'eliminarà la coberta provisional que cobreix l'espai de l'antic claustre per recuperar-lo. Tal com s'especifica a la memòria del projecte, "el conjunt format pel pati de l'antic clautres i el volum superior de llevant constituirà, després de la realització dels treballs projectats, una obra completa i acabada que podrà ser destinada a l'ús públic de visita monumental i accessibilitat general a l'antic convent".

Les grades, pendents

Aquests treballs, però, no inclouen -tot i que estan previstos a la memòria- la construcció i muntatge de l'estructura de grades retràctils de la sala principal, que ara ja s'utilitza amb cadires normals.

Un nou espai cultural

L'equipament va obrir per la festa major de la ciutat després de quatre anys d'obres i alguns "entrebancs" que van allargar els treballs com ara la troballa d'unes pintures antigues.

Es va fer amb uns accessos provisionals pendent d'aquesta nova fase de treballs complementaris. L'edifici data de 1760 i ha tingut múltiples usos perquè la seva durada com a centre religiós va ser molt curta. La seva rehabilitació es va iniciar l'any 2011 a través de la subvenció estatal de l'1% cultural i s'ha anat fent en múltiples fases. L'espai intenta posar fi a la manca d'equipaments culturals de la ciutat i la dota d'un nou edifici de mitjà format amb capacitat per prop de 300 persones.