Tenim un fenomen nou a Figueres un element viu, urbà, que s'estén a tota la ciutat . Es tracta d'uns exemplars que han aterrat per quedar-se. Les terrasses. Un espai públic que tots els figuerencs gaudim a l'estiu amb un bon beure, protegits per un para-sol, i en èpoques més fredes ho fem amb un bon cafè, al costat d'una estufa. Ho fem amb bona companyia i bones converses. Som ciutadans de cultura mediterrània i per tant ens encanta gaudir del carrer. Les noves àgores del segle XXI, segurament. Sí, una millora dels serveis i valor afegit que donen els nostres restauradors. Una eina d'impuls econòmic del sector que en els últims anys hem vist créixer de manera massiva i, malauradament, sense ordre als carrers de la ciutat. Dóna sortida a la situació dels fumadors i segurament estarem d'acord que millora la vida social de la ciutat.

Ara bé, com tota nova realitat cal regular-la i adequar-la al dia a dia. I si hi apostem, hem d'evitar que sigui només una "moda" passatgera. Un cop més, la societat figuerenca ens ha superat i anat per davant de la resposta política. Moltes ciutats del nostre entorn ja tenen una regulació sobre terrasses dins d'ordenances més amplies com Vic o Girona i d'altres han redactat regulacions específiques com Barcelona o Olot. La llista és molt extensa però tampoc cal que fem sagnar més la ferida. Tot el contrari. Busquem la solució.

Per què.... i si parlem de Figueres? Doncs a casa nostra no en tenim encara. Tots els grups van participar en una comissió per redactar el document al mandat anterior del qual va sortir un esborrany datat del 03.11.14. D'aleshores ençà l'acció per part del govern municipal ha estat inexistent, ha donat "llargues" per poder aprovar una normativa que faci viable la convivència entre l'ocupació privada de l'espai públic i la circulació de vianants.

S'han tallat carrers sencers arbitràriament; ampliat voreres anul·lant zones d'aparcaments i disminuint l'espai de circulació de vehicles per decret; s'ha permès col·locar estufes o mobiliari a voreres on no hi ha espai perquè circuli una parella amb un cotxet. Fins i tot ens hem permès el luxe de no instal·lar arbrat o zones verdes, cada cop més necessàries a Figueres i modificar projectes que s'havien aprovat definitivament. Sense donar explicacions, començant l'obra quan encara estava en exposició pública i sense informar la resta del consistori. ERC estem esperant resposta a les al·legacions que en el seu moment vam presentar i, sobretot, demanem l'informe tècnic on es justifiquin els motius de la decisió. Fa pocs mesos, durant el període electoral, tot ens omplíem la boca apostant per la transparència, no? Creiem que la demanda de finalitzar la redacció de l'ordenança, conjuntament, entre tècnics, grups municipals i sector, la seva aprovació d'urgència i aplicació de manera immediata a tot Figueres pensant en el benestar de la majoria, no és demanar gaire.

I és que no ens podem permetre la modificació de carrers, de la mobilitat o de la limitació del passeig dels ciutadans a la carta, aquest sistema té un altre nom. Cal una regulació global i pactada en benefici de la convivència entre l'aprofitament privatiu de l'espai de domini i ús públic i els vianants. Un urbanisme amable, pensat per tots els sectors, sostenible, encarat cap al benestar dels veïns i visitants i que solucioni els problemes quotidians. Polítiques de llarg recorregut en definitiva, pensades per ordenar la ciutat, mirant la Figueres que volem que sigui en un futur. Fugint de la urgència del moment per entrar dins la planificació del futur.