L'Escala va celebrar ahir el seu tradicional Festival Nàutic on per primera vegada en molts anys en va abandonar l'habitual empaitada d'ànecs. Els actes, que es van iniciar a primera hora del matí, van comptar amb uns 250 participants que malgrat els ruixats que es van anar produint van incriure's a les diferents proves aqüàtiques. Tot i això, l'«empaitada» només va tenir 16 dels 18 inscrits inicialment que optaven als més de 20 premis previstos. El municipi va anunciar el canvi dels animals per pilotes de goma numerades i premiades la setmana passada. La decisió evitava així la polèmica que en els darrers dies a envoltat la celebració d'agost a Roses tot i que des de l'Ajuntament reiteren que feia temps que s'havia près.

La Festa major va celebrar ahir la diada de Santa Màxima amb les activitats nàutiques passades per aigua. Els actes es van iniciar de bon matí amb la tradicional cursa d'objectes flotants no identificats (OFNIS) amb cinc colles i va continuar amb les competicions de natació en diverses categories. Seguidament, va arribar el torn de l'empaitada de pilotes per als més petits i la de melons per a grans. Finalment, la primera empaitada sense animals. Tot i que s'havien previst fins a 15 premis que anaven des d'àpats a restaurants locals a excursions o vals de descompte en establiments, a l'activitat només hi van participar 16 persones. Totes optaven a agafar una pilota numerada amb un d'aquest premis sorpresa. Per això, aquesta vegada no es primava la rapidesa sinó la sort. Així ho va explicar l'animador de l'acte a la presentació que va puntualitzar?«els temps canvien i les tradicions s'han d'adaptar. Per això, aquest any no hi haurà ànecs però sí molts premis».

Alguns dels participants van explicar en sortir de l'aigua que no veien malament el canvi tot i admetre que seguir els ànecs tenia més emoció. «És evident que és diferent perquè els animals es mouen però em sembla bé el canvi perquè ara es sorpresa i abans ja sabies què et tocava», explicava un dels nedadors. « Espero que m'hagi tocat alguna cosa bona. Abans el premi era l'ànec que menjàvem per Nadal i ara serà diferent però també està bé», explicava un altre. Alguns, fins i tot, celebraven que el canvi rebaixés, en part, l'esperit competitiu perquè ningú sabia un cop a l'aigua quin premi l'esperava. La festa continuarà avui des de bon matí amb jocs infantils a la plaça Catalunya, espectacles infantils, sardanes, havaneres i els focs i el ball de fi de festa a les deu a la platja.

Roses, pendent de consulta

L'Escala no és l'únic municipi que ha decidit repensar els actes tradicionals enmig de la polèmica. També ho han fet Sagunt o Mallorca. Qui de moment ho manté és Roses. Precisament al ple de dilluns l'alcaldessa, Montse Mindan, va defensar la celebració davant de les crítiques de l'oposició tot assegurant que les imatges del vídeo que s'ha difós arreu del món no representen l'acte en sí. Tot i això va admetre que no els agrada la repercussió que ha tingut i manté que es farà la consulta tot i que, de moment, no concreten dates.