Els pirates ataquen les costes i Castelló d'Empúries augmenta la població on busquen refugi els ciutadans. En aquest context esdevé al segle XI capital comtal. Els carrers on es mantenen parts de la vella muralla del puig Salner o el Mercadal i edificis d'aquella època reviuen des de dijous sota aquesta temàtica, «Castelló, capital comtal», la vida de l'època. Gairebé un centenar d'activitats diàries mostren als visitants el bullici del mercat; les danses; o els jocs de cavallers.

petits amb tallers i animació. Joglars, arquers, cavallers, dansaires i artistes omplen els espais donant-hi vida amb danses, lluites, espectacles de foc, teatrals, recreacions històriques o tallers. Els espectacles de carrer van tenir el tret de sortida amb la Cercavila des del campament d'arquers ahir a mig matí. Entre molts altres, ahir es van poder veure espectacles com el dels Berros de la Cort, Drakonia, amb les lluites de cavallers; o teatre. Repeteixen els grups i escenificacions de més èxit i s'introdueixen novetats. Una d'elles és la recreació a l'assalt a la muralla que es va poder veure ahir per primer cop amb la participació d'Acers Trempats, Cort Comtal, DespertaFerro i Serfs de la Gleva a les vuit del vespre. Es repetirà avui i demà. El festival compta també amb música i un cicle de conferències. També es poden visitar edificis de l'època com el Museu Cúria Presó del segle XIV, la Basílica amb el museu parroquial a l'interior i l'Ecomuseu-Farinera, entre altres.

Hi ha espais, avui ja emblemàtics, que un any més ahir s'omplien, com el Cau de les Bruixes o les tavernes.

La diada no va restar ahir participació a un festival que ha complert un quart de segle totalment consolidat i en el qual la població castellonina s'implica cada any. Hi col·laboren més d'una trentena d'entitats. A les principals hores punta els carrers van omplir-se en una imatge que s'espera que es repeteixi durant tot el cap de setmana.