La Nova Plataforma Embarraca't Participatiu va portar ahir al carrer la petició que l'Embarraca't de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres marxi de la plaça Europa per apropar-lo a la ciutat. Les entitats que en formen part van llegir el manifest, van recollir suports entre els vianants. S'esperava una jam session que finalment no es va celebrar.

Una representació d'una trentena de persones de les diferents entitats que en formen part van muntar una parada davant l'Ajuntament per informar i recollir suports que han de servir perquè des de les institucions se'ls escolti. Un dels membres, Iria Gibert, ha explicat que fins ara tenen uns noranta suports entre entitats i ciutadans a títol individual, però el que esperen és que el debat que s'obri al voltant dels canvis de l'Embarraca't vagi més enllà amb el suport institucional i tècnic. Els membres de la Plataforma esperen que l'Ajuntament constitueixi una comissió des d'on debatre i marcar el futur de l'espai de concerts, tot i que ells fan les seves propostes. La plataforma ha fet arribar una moció als diferents grups que integren el consistori i esperen que algun d'ells la plantegi al proper ple de dijous.

La principal demanda de les entitats i ciutadans que s'agrupen en la Nova Plataforma és que es canviï de lloc l'Embarraca't, perquè el consideren massa allunyat del centre. Tal com publicava ahir Diari de Girona, plantegen un espai principal com plaça Catalunya o el parc de les Aigües i altres espais complementari, com la plaça de les Patatges o la Joan Tutau. L'objectiu és que s'integri i permeti dinamitzar la ciutat. A més, volen activitats no només durant la nit i potenciar els grups locals.

La plataforma, que integra entitats, es va crear el 2009 en un moment en què es posava en dubte la continuïtat de l'Embarraca't i per defensar-lo. Ara s'ha renovat i la Nova Plataforma no només agrupa entitats, sinó també ciutadans a títol personal que, segons diuen, coincideixin en la necessitat d'obrir un debat.

L'embrió de l'Embarraca't de Figueres va néixer a la plaça de la Palmera, on el 1990 es van instal·lar el primer espai de concerts. Fins al 1995 va passar també per la plaça de la Font Lluminosa al solar de Ca la Lucrècia i pels terrenys de l'antiga fàbrica de Talc al Rally Sud. Han estat els únics anys en què ha tingut un emplaçament més proper al centre, on ara volen que torni. Des del 1995 i fins avui s'ha situat a la plaça Europa, a l'espai del firal, on també se situen les atraccions de les fires.