E

l plenari de Figueres sotmetrà avui al vespre a votació l'aprovació definitiva de les ordenances fiscals per a l'any vinent. Ho faran atenent íntegrament o parcialment algunes de les al·legacions formulades però també desestimant-ne algunes de les presentades per particulars i el grup de Ciutadans. La propostes, però, tornen a evidenciar el trencament del PP, que abordava aquest diari a la seva edició de diumenge. Tant és així que els dos regidors han presentat al·legacions per separat. No són els únics. També n'hi ha presentat una l'exregidor d'Hisenda i ara edil de Promoció Econòmica, Manel Toro.

En aquest cas i en el del regidor, Diego Borrego, s'han estimat íntegrament mentre que la presentada per la portaveu popular, M. Àngels Olmedo, s'ha acceptat parcialment. Curiosament, tots dos havien demanar canvis a la taxa de 400 euros per a aquells que tinguin pisos buits, tot i que amb matissos. D'altra banda, el Govern sociovergent també ha acceptat particialment set de les propostes que feia Esquerra, algunes de Compromís d'Esquerres, de la CUP, de Ciutadans i de l'associació Figueres Democràcia.

La petició de Borrego passa per demanar que la taxa de 400 euros per a pisos desocupats s'apliqui a subjectes passius amb patrimoni immobiliari superior als 2.000.000 euros i que la seva recaptació es repercuteixi en concepte de manteniment conservació i neteja a les entitats de caràcter social, solidari i religiós que demanin un lloc d'ús públic per a fer actes. Se li estima integrament. Olmedo, en canvi, demana que se suprimeixi la taxa dels 400 euros pel mal ús d'habitatges buits durant més de 2 anys i que només s'apliqui a entitats bancàries.

En aquest cas, se li estima parcialment "en el sentit del punt primer de l'escrit d'al·legacions" (que fa referència, justament, a Borrego) en considerar que no es pot establir una taxa amb un subjecte passiu singularitzat. També se li estimen parcialment les peticions del fraccionament en el pagament d'IBI, que passada de dues quotes a tres i no quatre com demanava o que s'equiparin les tarifes de les zones verdes per a no residents a les que es cobren per a les zones blaves. Se li desestimen, per contra, la que demanava un mecanisme que permeti a les famílies monoparentals tenir ajuts per a l'IBI o que es rebaixés un 5% el tipus de gravamen d'IBI per compensar la puja d'exercicis anteriors. Responen que al 2016 ja no es produirà un increment del valor cadastral.

Pel què fa a l'al·legació acceptada el regidor de Govern, Manel Toro, es demana que hi hagi exempcions en les taxes que es preveu cobrar per a rodatges i sessions fotogràfiques en els casos en què promocionin la ciutat o que fomentin l'ocupació.