Ha tardat però ha arribat. La reforma de l'antic convent dels Caputxins de Figueres per convertir-lo en l'auditori de la ciutat finalment es va acabar ahir amb la instal·lació de la grada retràctil, amb capacitat per a 122 espectadors, tot i que en total podrà encabir unes 200 persones. Les obres es van iniciar a través del finançament de l'1 % cultural l'any 2011 i va patir múltiples retards fins que es va obrir, en part inacabat, a principis de l'any passat. Des d'aleshores va passar a formar part de la xarxa d'equipaments culturals de la capital altempordensa, juntament amb la Cate i el Teatre Jardí. Ara l'Ajuntament afronta la rehabilitació de la resta del conjunt començant per l'antic claustre, que es convertirà en un espai d'espectacles a l'aire lliure.

«Estem orgullosos de la recuperació que s'ha fet de l'edifici perquè, a més, amb això hem complert diverses necessitats que tenia la ciutat. Per una banda, recuperació de patrimoni històric; per l'altra, un nou equipament cultural i, finalment, un espai de dinamització del barri», va assegurar ahir al matí l'alcaldessa, Marta Felip.

En aquest sentit, va explicar que l'Ajuntament està decidir a acabar el projecte que hi ha per a tot el conjunt i que ara ha suposat l'inici d'una nova fase per rehabilitar el claustre. «Això ens permetrà tenir un espai a l'aire lliure en èpoques de bon temps», va afegir. La intervenció també implicarà una connexió entre aquesta zona i l'oficina del Pla de Barris a través d'una escala de nova construcció que unirà, i alhora independitzarà, els equipaments. La previsió és que estigui acabat passat l'estiu. Per a més endavant quedarà la resta d'actuacions de l'entorn del conjunt arquitectònic.

Per la seva banda, el regidor de Cultura, Alfons Martínez, va dir que l'espai tindrà múltiples funcionalitats i permetrà donar un impuls a la promoció cultural de Figueres. «Té unes mides òptimes, funcionals i l'última tecnologia per acollir qualsevol tipus d'esdeveniment».

L'edifici, que data de 1760, ha tingut múltiples usos, entre els quals hi ha hagut el de magatzem de la brigada. Amb la transformació, s'hi han adaptat una grada fixa amb 69 butaques i la grada retràctil instal·lada ahir amb capacitat per a 112 persones, que se sumaran a les places que es podran col·locar al davant si fos necessari i depenent del tipus d'espectacle. De moment, ahir al vespre l'equipament es va estrenar, ara sí, completament acabat.