El Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres arrencarà dijous vinent la seva cinquena edició com un certamen completament consolidat i també com una cita anual ineludible. L'esdeveniment, que s'allargarà fins dilluns 29 de febrer, comptarà amb 24 atraccions mai vistes al vell continent de la mà de 84 artistes de fins a 13 països. En total, s'hi podran veure 17 disciplines del món circense en tres espectacles diferents (Blau, Vermell i la Gala dels Premiats). A hores d'ara, a més, de les 30.000 entrades que es van posar al mercat, ja s'haurien superat les 25.000 localitats venudes. Una xifra més que esperançadora per a un festival que ja fa dies que escalfa motors amb assajos dels participants i que avui ofereix una actuació "inaugural" de dos dels artistes participants al castell de Quermançó.

Ucraïna, Mongòlia, Rússia, Armènia, Taiwan, el Perú, Canadà, Mèxic o Corea del Nord són alguns dels països que durant cinc dies "cedeixen" alguns dels seus artistes més reconeguts per actuar a Figueres. D'entre aquestes, destaquen precisament l'espectacle que porten companyies com la del Circ Nacional de Pyongyang, que enguany oferirà una atracció de funambulisme a més de 9 metres d'alçada i sense cap mena de subjecció. Els trapezistes del circ ja van guanyar l'any passat el certamen, amb un altre espectacular actuació on els assistents van poder veure un quàdruple salt mortal.

Tampoc hi faltaran altres "estrelles" de la pista, com els equilibristes Fan Dance i Qin Warriors, coneguts per les seves acrobàcies en bicicleta, guanyadors del Festival xinès WuQiao. La poesia de les teles àeries anirà de la mà de la companyia italoespanyola Golden Dream i la Troupe Victor oferirà un número amb perxes volants.

I és que els espectacles aeris són, sens dubte, un dels grans atractius d'aquest festival, que ja l'any passat va innovar amb la incorporació d'una carpa amb visibilitat total, de més de 52 metres de diàmetre i 14,5 d'alçada. En total, a cadascuna de les 10 representacions programades s'hi poden arribar a congregar fins a 2.206 espectadors. El certamen també programa quatre funcions més -que coincideixen amb els assajos generals dels artistes- per on passen més de 8.000 escolars de Catalunya i el sud de França. L'objectiu, diuen, és difondre i extendre la cultura de circ.

Segons les dades facilitades aquest divendres, el festival ja ha superat les 25.000 entrades i només n'hi quedarien 5.000 més a cinc dies de l'inici. De fet, els promotors fa dies que preparen el recinte firal. Dilluns passat van començar a arribar els carregaments de material artístic de les companyies participants i els artistes -que també han anat aterrant esglaonadament- van començar els assajos dijous.

Els organitzadors insisteixen que són absolutament necessaris set dies intensos de proves per tal que la coordinació entre les actuacions, el so, la llum o l'orquestra es fusionin a la perfecció per oferir un espectacle de primer nivell.