Els disset artistes al damunt d'un monocicle fent malabars amb persones, Qin Warriors; el grup d'acròbates sobre bàscula, Troupe Nomuna i els equilibris de cap del «Fan Dance» de Xina es van endur ahir els tres Elefants d'Or del Festival Internacional del Circ de Figueres. El Duo 2-Zen-O; el còmic, Vladimir Deryankin, i el duet daurat Golden Dream van ser les atraccions guardonades amb els premis de Plata mentre que Alexandra Levitzkaya, el Duo Idols i el Duo Miracle es van endur els elefants de Bronze.

La cinquena edició , que ja ha consolidat el certamen com el segon en importància a Europa, ha fregat la plena ocupació amb 30.504 espectadors. Una xifra que es va acabar de tancar ahir amb una carpa plena a vessar per veure alguns dels millors números de la Gala dels Premiats, la darrera funció del Festival.

Durant els quatre dies en què s'han fet nou representacions dels dos espectacles (el Blau i el Vermell), el jurat Internacional ha inspeccionat amb lupa les actuacions per seleccionar guanyadores. Ahir sobre la pista es van poder veure els 14 finalistes de les 24 atraccions programades (dues de les quals, la d'hulahoop a cavall i la el Circ de Pyongyang, no s'hi van poder representar a darrera hora).

Els primers premis, però, se'ls van endur tres espectaculars actuacions asiàtiques. Per una banda, el número «The Qin Warriors» de la Wuhan Acrobatic Troupe va robar el cor no només del jurat sinó també dels espectadors, que li va concedir el guardó del Públic. El seu espectacular número de monocicles fent malabars de peus amb les propis artistes van deixar ahir, de nou, bocabadats als assistents. Els altres grans triomfadors de la nit van ser nou dels integrants de la Shenyang Acrobatic Troupe de China amb el seu espectacular número d'equilibris de cap amb una construcció escènica cuidada fins al més mínim detall i la Troupe Nomuna, amb un dels dos espectacles que ha portat a aquesta edició. Els seus salts de bàscula a diversos metres d'alçada edificant autèntiques torres humanes li han valgut un dels reconeixements més destacats del certamen.

El jurat també va valorar a l'alça les atraccions aèries, molt presents a l'edició d'enguany. En aques sentit, els premis de plata van ser per al Duo 2-Zen-O -creadors del doble cercle aeri creuat- i els Golden Dream, amb una espectacular posada en escena al més pur estil de les figures gregues sobre teles aèries. El còmic rus, Vladimir Deryankin, també es va endur un dels prestigiosos elefants de plata per la seva habilitat de fer riure sense paraules. Els elefants de bronze també van reconèixer la feina de dues formacions amb espectacles a diversos metres de terra amb els hula hoops en cintes aèries d'Alexandra Levistkaya i la sincronia de les mil i una nits també sobre cintes de la parella Idols. La contorsió extrema amb equilibris del Duo Miracle va ser reconeguda amb un altres dels premis de Bronze.

Premis de la crítica i imatge

D'altra banda, el festival va lliurar premis com el de la Imatge, que va ser pel quartet Swan Lake, i el de la Crítica, per al mà a mà dels germans Zhygaltsov. El certamen també va lliurar al final de la gala diversos premos honorífics com el guardó especial Carles Navales o l'especial Pallasso Toró, entre molts d'altres.