L'home que el matí del 17 de novembre de 2014 va degollar la seva dona a Sant Pere Pescador i va intentar enfilar el seu cunyat amb una espasa serà jutjat per un tribunal popular a partir d'avui, quan està previst que s'iniciï la vista amb la seva declaració a primera hora de la tarda. El fiscal del cas, Enrique Barata, sol·licita per a l'acusat -Musa Baldeh- una pena de 23 anys de presó (19 per l'assassinat de la seva dona i 4 per dos delictes d'amenaces) i l'acusació particular -Gregori Martínez- en demana 20. La previsió és que el judici tingui sessions de matí i tarda per poder finalitzar-lo dimecres i entregar dijous l'objecte del veredicte al tribunal popular.

El relat provisional dels fets de les acusacions apunta c0m, deu minuts abans de la una del migdia, l'home, d'origen gambià, va agafar dos ganivets del pis on vivia amb la seva dona i els seus tres fills a la plaça de les Flors i la va apunyalar diverses vegades al coll "de manera sorpresiva i inesperada", sense permetre que pogués fugir ni pogués defensar-se de cap manera. En aquest cas, cobra especial importància per a les acusacions el fet que el presumpte assassí aprofités "la facilitat que li proporcionava la intimitat i soledat del domicili familiar" que, al seu torn, dificultava a la víctima la possibilitat "de rebre ajuda davant la conducta reiteradament violenta i mortal".

L'home, "faltant als més elementals deures paternals", va matar la seva esposa al domicili familiar, on hi havia la seva filla de 18 mesos, a la qual, després d'haver comès el crim, va abandonar en el pis d'un veí per, seguidament, tornar al seu domicili, "on tenia una maleta preparada a la porta únicament amb roba" per marxar del país. L'acusat tenia intenció de deixar " igualment desemparats i abandonats" els seus altres dos fills menors, de 5 i 10 anys, que en aquell moment es trobaven a l'escola i que, si haguessin arribat a casa, haurien trobat la seva mare "degollada i en una gran bassa de sang enmig del menjador".

Tan sols deu minuts després, va agafar una espasa de l'interior de l'habitatge, va baixar al carrer i es va asseure en un banc esperant que arribés el seu cunyat. En veure'l apropar-se amb el cotxe, "es va dirigir cap a ell amb l'espasa exhibint-la en actitud i intenció intimidatòria i agressiva" però sense poder arribar a ferir-lo gràcies al fet que una persona va agafar l'agressor per l'esquena i entre ell i el cunyat van treure-li l'espasa. El presumpte assassí es va haver de refugiar en el pis d'un veí per evitar ser linxat.

Les amenaces

Només tres dies abans del crim, el cunyat de l'agressor ja l'havia denunciat per amenaces. La tarda del 14 de novembre havia sortit al balcó cridant que l'havia de matar i "si ets valent, acompanya'm al camp". En aquesta ocasió també duia l'espasa oculta i el seu cunyat va avisar la policia i va interposar la corresponent denúncia.

Per tot això, a banda de la petició de presó, el fiscal també sol·licita que al processat se li prohibeixi residir a Sant Pere Pescador ni acostar-se als germans de la víctima a menys d'un quilòmetre, als seus domicilis, així com als llocs de treball o altres llocs que freqüentin. El mateix sol·licita respecte els seus fills durant un període de 10 anys.

En qüestió de responsabilitat civil, demana que s'indemnitzi amb 140.000 euros a cadascun dels seus fills i 70.000 euros als germans de la víctima.

En tractar-se d'un cas de violència domèstica, també s'ha personat l'advocada de la Generalitat, que ha fet seu també l'escrit de qualificació del ministeri públic i només difereix en la qüestió de la responsabilitat civil, sol·licitant únicament 150.000 euros per als fills.