Interior confirma que invertirà un milió per reformar i ampliar el parc de Bombers

La direcció de regió ha confirmat que el projecte està a punt d'entrar a l'Ajuntament per demanar la llicència d'obres

04.04.2016 | 07:05
La protesta que el cos va protagonitzar el passat novembre, davant de l´ajuntament.
La protesta que el cos va protagonitzar el passat novembre, davant de l´ajuntament.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha confirmat a través d'una resposta a una pregunta parlamentària de Ciutadans (C's) que per aquest 2016 tenen una inversió prevista d'un milió d'euros per a fer la reforma i ampliació del parc de Bombers de Figueres. De fet, la reforma podria desencallar-se de forma imminent. Segons ha explicat el caporal, Ramon Muntaner, la setmana passada el cap de la Regió els van confirmar que tenen el projecte i que en breu s'entregarà a l'Ajuntament per a demanar la llicència d'obres. Es tracta de l'actuació compromesa des de fa més d'un any tot i que s'ha anat ajornant. Muntaner diu que segons el document que els van ensenyar a finals d'any, es tracta d'una intervenció de més abast que la prevista inicialment. D'altra banda, recorda que les actuals instal·lacions arrosseguen des de fa temps importants deficiències, a les quals se suma una falta de personal important.

El passat mes de novembre, el cos va protagonitzar una protesta a les portes de l'Ajuntament. Simulaven que ells mateixos iniciaves les obres de l'edifici. Els Bombers fa temps que reclamen un nou edifici que reuneixi les condicions necessàries per a un Parc com el que abarca Figueres però s'havien de conformar amb una rehabilitació que continuava sense arribar. Aleshores, denunciaven que se'ls havia dit que a l'octubre començarien les obres però que el més calent continuava a l'aigüera. Al desembre, es va produir una reunió amb el llavors director dels serveis territorials d'Interior, Albert Ballesta, on se'ls va presentar una «proposta ampliada». «Nosaltres, que vam veure en plànols la distribució en planta, vam proposar alguns petits detalls i, al gener, van donar aquest avantprojecte per definitiu», explica Muntaner.

El compromís va ser, afegeix, que a mitjans de febrer s'entraria el projecte a l'Ajuntament per a demanar-ne la preceptiva llicència però això, de moment, no ha passat. «Ahir mateix, el cap de la regió policial el va confirmar que està al caure, que ell té el projecte bàsic i que estan a punt de demanar la llicència ambiental i la d'obres a Figueres», insisteix. Paral·lelament, diu, s'estaria elaborant el projecte executiu d'obra.

Sigui com sigui, el conseller d'Interior va respondre arran d'una pregunta per escrit del diputat de C's Jean Castel, que dins la planificació presspostària per a la millora de parcs per aquest any tenen un milió d'euros reservats per al de Figueres. Castel va preguntar sobre el pressupost destinat i meritat per a rehabilitar els parcs de bombers del 2012 fins ara i sobre la previsió pel 201. En aquest sentit, Jané respon que pel què fa al de Figueres, entre els 2012 i el 2013 s'hi van destinar 4.440 euros en algunes millores puntuals com ara l'enderroc d'una paret de bloc.

«Està prevista una inversió en projectes de reforma, ampliació i millora dels parcs de bombers per un import de 6.475.587,09 euros per al període 2016-2018 a través del gestor d'infraestructures Infraestructures.cat. Dins d'aquesta planificació està prevista la inversió d'1.000.000 euros per a dur a terme la reforma i ampliació del parc de Bombers de Figueres», afirma per escrit.

Per Muntaner, aquesta no és la millor sortida per al Parc de la capital altempordanesa. «Nosaltres no direm mai si preferim una opció o altra. Nosaltres el que demanem és un lloc digne per treballar i que tingui els serveis que ha de tenir perquè tenim vehicles que donen servei a tot Girona i el que és evident és que hi ha coses que una reforma no resol», assegura.

Augmentar la dotació
A banda d'això, recorda que el parc pateix problemes des de fa molt temps. Alguns s'han anat reparant, com el cas de les dues portes d'accés que s'havien espatllat. D'altres, s'han arreglat i es tornen a espatllar. «Per exemple, ens van canviar uns finestrals però els van posar batents i de cara nord i els hem hagut de clavar per la tramuntana.

La caldera també la van canviar però està posada en una instal·lació vella i es va espatllant de forma recurrent», afirma.

Un altre dels problemes que tenen és de personal. Segons Muntaner, «nosaltres demanàvem com a contrapartida al fet que no és fés un parc de nova construcció augmentar la dotació de personal. Ens ha vingut gent nova però a la pràctica som els mateixos». I és que, segons explica, la dotació mínima a Figueres és de cinc persones i a vegades, la rebaixen a quatre. «Cada matí a les set, des de control, comproven que a tots els parcs hi hagi el mínim i si en algun lloc n'hi ha menys, els reparteixen».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Ciències i lletres

«En política és possible guanyar havent perdut o perdre havent guanyat, tot és qüestió de l'anàlisi»...

Foment comença la transformació de la cruïlla de la plaça del Sol de Figueres

Els treballs generen les primeres retencions i cues, que l'Ajuntament preveu que es mantinguin els...

L´obús trobat al Port de la Selva és una bomba de l´aviació alemanya

L´obús trobat al Port de la Selva és una bomba de l´aviació alemanya

L'artefacte, que data de 1938, no estava sencer i ahir va ser detonat per la Guàrdia Civil a la...

Unió veu irregularitats al cas Royal Marine i estudia portar-lo a la Fiscalia

Unió veu irregularitats al cas Royal Marine i estudia portar-lo a la Fiscalia

L'escrit de conclusions de la formació en la comissió d´investigació alerta de pagaments...

Una plaça-rotonda amb espais verds i un edifici al centre

Una plaça-rotonda amb espais verds i un edifici al centre

Les obres que executa el Ministeri de Foment transformaran aquest espai de la plaça del Sol que...

Enllaços recomanats: Premis cinema