Bàscara i els nuclis Orriols i Calabuig-Les Roques, que integren el municipi, han fixat el 19 d'abril com a dia festiu local per commemorar la data en què els camions de gran tonatge van deixar de circular per aquest tram de la N-II, arran de les mobilitzacions veïnals. Al gener del 2013, es van iniciar multitud de talls a la carretera per reclamar solucions a la sinistralitat. Ara, els camions de més de quatre eixos han de passar per l'AP-7 entre la Jonquera i Maçanet de la Selva. L'Ajuntament recull vídeos i fotografies d'aquelles jornades reivindicatives per a la gran festa de celebració prevista per a dimarts que ve. L'alcalde, Narcís Saurina, diu que aquesta data s'ha convertit en la «més important de la història contemporània» de la població.

Durant 80 dies consecutius, els veïns del municipi van tallar dos cops al dia la via per exigir respostes de l'adminitració davant de l'alta sinistralitat que registrava. La mort d'una veïna del poble, de 60 anys, arran del xoc entre el turisme que conduïa i un tràiler al punt quilomètric 740, va provocar una onada de protestes primer espontànies i després organitzades a través d'una plataforma, que també va tenir ressò a les xarxes socials sota l'etiquera #vergonyaN2. Les mobilitzacions van acabar tenint efecte aconseguint que la Generalitat, Foment i Abertis, concessionària de l'autopista, van anunciar un acord perquè els camions de gran tonatge no poguessin circular per la Nacional en tota la demarcació de Girona. Abertis es va comprometre a sufragar part del peatge pels camions de més de quatre eixos i elsMossos a imposar multes de 500 euros als que incomplissin la normativa. Una normativa que va entrar en funcionament el 19 d'abril d'aquell any.

Recuperar cartells i imatges

Saurina va ser un dels veïns implicats en aquesta causa. En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies, ha manifestat que considera necessari commemorar anualment aquesta jornada. A més de millores en la seguretat viària, el moviment va implicar la «unió» de tot el municipi. La plataforma reivindicativa va estendre el seu clam a nivell institucional per tal de fer front comú amb la resta de municipis travessats per la N-II. Per això, l'Ajuntament fa ara una crida als veïns per recollir les pancartes reivindicatives que van utilitzar-se durant els talls de la via, així com vídeos i fotografies d'aquelles jornades per a una projecció prevista per a dimarts que ve. També promou un gran sopar que serveixi per celebrar la fita alhora que per recordar totes les víctimes de la N-II. L'equip de govern s'obre a escoltar altres propostes per a la commemoració.