La defensora del poble, Soledad Becerril, es queixa que l'Ajuntament de Cadaqués, entre disset ajuntaments més d'Espanya, no respon des de fa molt temps a un requeriment. Fins a 215 dies fa que espera una resposta. Des de Cadaqués han informat que es refereix a una petició perquè es col·loqui la bandera espanyola. L'Ajuntament diu que no ha respost perquè estan intentant resoldre el tema.

Fonts municipals han informat que l'anterior consistori (CiU) va creure oportú col·locar un màstil i una bandera catalana a la terrassa de l'Ajuntament. A l'edifici fins aquell moment no n'hi havia cap. L'actuació va suposar l'obertura d'un expedient per requerir-los que col·loquessin també la bandera espanyola. Paral·lelament al procés per part de l'administració central, un veí s'hauria adreçat al defensor del poble en el mateix sentit. L'Ajuntament actual, tot just entrar, va rebre el requeriment. Fins ara no s'hauria respost perquè esperen veure com acaba aquesta qüestió, manifsten. La voluntat municipal és no col·locar cap bandera però fer-ho podria suposar una sanció. Per això s'estaven fent tràmits atenent a les peticions formulades.

La queixa de la defensora del poble, Soledad Becerril, la va formular al Senat donant a conèixer l'informe anual. Va posar sobre la taula que hi havia divuit poblacions que incomplien l'obligació de respondre a la institució. El que més, Montemayor del Río (Salamanca).

A Catalunya només hi apareixien Arenys de Mar i Cadaqués, ambdós pel mateix tema. En el cas d'Arenys, el defensor va portar el cas a mans de la Fiscalia a principi d'any perquè després de «tres requeriments per escrit» i tres trucades telefòniques», personal del gabinet d'alcaldia va comunicar a la defensora del poble que «l'alcalde no té intenció de contestar la suggerència formulada».

Demana als ajuntaments catalans que compleixin a tots els edificis i establiments dependents de l'Ajuntament, el disposat per l'article 3.1 de la Llei 19/1981, sobre l'ús de la bandera d'Espanya i altres banderes. «El defensor del?poble recorda que totes les administracions tenen l'obligació de respondre i col·laborar amb la Institutció i remetre'ls la informació sol·licitada. En cas de no col·laborar, el defensor del poble pot posar els fets en coneixement del ministeri Fiscal, segons estableix la Llei Orgànica que regula la institució, recorda el departament que dirigeix Soledad Becerril.