Sembla ser, benvolguts lectors, que a Figueres, en termes polítics li està passant, ara que comença a entestar-se a muntar un museu del circ (benvingut sigui, que ja saben que el meu lema per a la ciutat a l'hora que el seu repte de futur és «Figueres, ruta de museus») allò que li creixin els nans. (Per cert, s'ha endegat una campanya popular en favor d'aquesta iniciativa i jo em pregunto a qui s'ha de convèncer?)

Ho dic, i que ningú se m'enfadi, que no ho faig amb animus ofendi sinó com a metàfora de la situació política, perquè ja se sap que les metàfores com les de l'Empar, els eufemismes com els de l'Homs i les amfibologies com les de Vila són moneda de comerç comú aquí a Catalunya, ho dic perquè a Figueres, com que eren pocs..., es crea un nou grup polític amb portaveu propi. O potser ja hi era i estava, anava a dir dorment pero no, que no són maçons sinó cristians, en silenci? Es tracta d'Unió, aquesta espècie de Guadiana partidista figuerenc liderat per l'investigat (què se n'ha fet del cas? Hi ha dret que et mantinguin en aquesta situació?) dimitit i renomenat Toro, que s'havia transformat en una mena de partit rellotge tou i deliqüescent dalinià després que Dolors Pujol abandonés el partit (però no l'acta de regidora) quan hi va haver l'escissió general del grup CiU però que ara, amb motiu de la dimissió de la Mar Casas, recupera escó municipal amb la Núria Galimany i tindrà, dins les tres potes CDC-PSC-UDC que sustenten la taula del poder municipal perquè els antics d'Iniciatives són i no hi són, portaveu propi.

Torno a la metàfora perquè, sí senyors, són vuit els grups (CDC, PSC, ERC, CUP, PP, C'S, UDC i el transformista en noms CEF) que configuren en aquests moments el consistori figuerenc superant en pluralitat el símbol més modern de plurimorfisme, l'arc de Sant Martí que, ves per on, ha estat reinterpretat per passar a formar part del reguitzell de cartells municipals de fires. I torno a glosar aquesta revifalla, «llatzeriana» per cristiana? d'Unió pensant que, encara que el 2019 es trobi una mica lluny i puguin passar moltes coses, potser sigui que el partit vol posar una pica a Flandes. En qualsevol cas el que és cert és que la totpoderosa Convergència figuerenca de fa quatre va de mal borràs i amb només dos regidors d'avantatge sobre tres dels seus més pròxims seguidors que, per poc que es despistin, aquests sí que li poden donar un vertader sorpasso. Perquè a Unió, la veritat és que potser ni hi seran ni se'ls esperarà.