Les esperades obres del CEIP Montserrat Vayreda de Roses han começat. Les màquines estan treballant des de dijous per aixecar l'edifici d'un centre escolar que porta més de deu anys en barracons. Els treballs que han sofert anys de retard s'espera enllestir-los per disposar d'edifici pel curs 2017-2018. Té un cost de 4,1 milions d'euros per un centre de 3300 metres quadrats i un solar de 10.000.

Els treballs són molt incipients amb les màquines aplanant el terreny on s'ha d'aixecar l'edifici però posen fi a una llarga espera plagada d'entrebancs, el darrer quan el dia en què s'adjudicaven les obres la Guàrdia Civil confiscava l'expedient d'un despatx de la Generalitat en l'operació d'investigació per les pressumptes comissions del 3% de CDC.

La Generalitat està executant el projecte per acollir dues linies d'ensenyament en un edifici de dues plantes. La planta baixa encabirà l'espai destinat a educació infantil (amb 6 aules, lavabos, aula de psicomotricitat i magatzem) i d'educació primària (amb 12 aules, biblioteca, magatzem, lavabos i 7 aules auxiliars per a reforç, informàtica, etc), els despatxos i sales destinades a administració, professorat i AMPA, així com els espais de menjador i cuina. Els espais destinats a gimnàs i vestidors es troben ubicats també en la planta baixa.

A la part exterior de l'edifici s'urbanitzaran porxos destinats tant a educació infantil com a primària, patis i espai de jocs, un espai d'horta i pistes esportives, amb una superfície total de 7.296 metres quadrats. La gran zona exterior es dotarà de bancs, papereres, fonts, regs i l'equipament esportiu necessari (porteries de futbol, cistelles de bàsquet, etc), així com l'arbrat que permeti dotar d'ombra els espais destinats al joc dels infants.

L'adjudicació s'havia de fer fa mesos però la confiscació de l'expedient ho va aturar. L'Ajuntament va aconseguir que la Guàrdia Civil parlés amb el jutjat que porta el cas i aquest donés llum verda perquè la Generalitat ho tornés a licitar perquè la documentació no formava part de la investigació. Ara acaba un llarg procés de tramitació que va comenar el gener de 2013 amb l'adjudicació de la redacció del projecte i dos anys més tard, l'agost de 2015, la licitació. El 29 de febrer es feia l'adjudicació definitiva.

Des de fa anys la comunitat educativa i l'Ajuntament de Roses batallen perquè es construeixi l'escola per acabar amb els mòduls prefabricats on molt estudiants han fet tota la seva escolarització. Els mòduls han donat molt sovint problemes com inundacions en aiguats. Ara s'espera que pel curs de l'any vinent els alumnes puguin disposar de nou edifici.

A l'Alt Empordà s'està pendent també de la construcció del CEIP Carme Guash i a Vilafant reclamen un edifici per a l'institut.