«Buscar una relació a biblioteques o llibreries és com acudir a una plataforma digital d'aquestes: hi ha molt per triar i remenar. En canvi, deixar-te sorprendre a les parades o botigues de llibres vells s'assembla més a la tradicional trobada fortuïta -normalment, a l'aire lliure-. D'aquelles de «no m'ho esperava però ha passat», va afirmar l'escriptor Àngel Burgas al seu pregó de la Fira del Llibre Vell. I és que el seu discurs buscava reivindicar «els llibres que busquen lector» i la seva semblança amb el vincle que es crea a les relacions humanes.

La plaça Catalunya va acollir ahir un dels actes al carrer més esperats i tradicional de Fires: la 36a edició de la Fira del Llibre Vell. Ho va fer de la mà del conegut escriptor. En començar ja va alertar els presents: «m'agradaria parlar dels llibres que busquen lectors». Tot i això, però, va assegurar que també reivindicaria els lectors i lectores que busquen presencialment els llibres. Burgas va voler també posar en relleu les relacions i els vincles que s'estableixen amb aquests documents escrits en un món on cada vegada impera més «l'omnipotent xarxa».

Sigui com sigui, per l'escriptor la «trobada» entre lector i llibre pot ser també un «amor a primera vista». De fet, aquesta és la característica principals de les «llibreries o fires de vell». Segons va dir, quan un lector vol un llibre sol anar a una llibreria o una biblioteca i començar una mena de procés on es pot sentir atret per una portada, pel resum d'una trama...però aquestes fires «són una altra història». Aquí, el factor casual i la sort «són una mica els alcabots» d'una possible relació fruit d'una mena de cita a cegues. «Els llibres que esperen són peces úniques que ara viatgen soles, tenen una història al darrere», va dir. Normalment, va afegir, provenen d'una relació anterior esgotada ja sigui per una mudança, un tema econòmic o que «s'han cansat l'un de l'altre». També n'hi ha que hi han arribat «salvats» d'una mort segura perquè no s'han venut. «Els que se salven passen a formar part del grup de candidats disposats a trobar lector», va insistir, tot recordant que ho fan al costat de «companys impresos que no tenen res a veure amb ells». Sigui com sigui, fins a les seves pàgines el lector hi arriba sense idees preconcebudes. «No sap que hi busca, ni tampoc sap què hi trobarà», va afirmar. En aquests casos, poc importen les «relacions anteriors» ni els motius de la «separació». «Però s'agraeix que se n'hagi tingut cura», va puntualitzar. I així l'exemplar l'espera allà, va dir, disposat a iniciar una nova vida amb ell o ella.

La relació del llibres vells amb el pregoner es va iniciar de ben petit. Per circumstàncies familiars, va dormir a la biblioteca de casa i, més endavant, va començar a sentir-s'hi atret amb la llibreria de vell Les Troballes, que va obrir el seu pare i que va ser una de les primeres que hi va haver a Figueres. I així va començar un joc de la seducció, que ahir van poder experimentar visitants de la fira.