Penes d'11 anys i 3 mesos per als narcotraficants del laboratori de droga

L'Audiència ha condemnat dos dels acusats perquè els considera responsables de l'elaboració i n'ha absolt un tercer per falta de proves

05.05.2016 | 08:52

L'Audiència de Girona ha condemnat dos dels tres acusats de tenir un laboratori on tallaven i «cuinaven» droga al centre de Figueres. El tribunal ha dictat a Pascal Matos una pena d'11 anys i 3 mesos de presó i una multa de 270.128,75 euros perquè considera que «elaborava i distribuïa» quantitats importants d'haixix i cocaïna. La sentència també condemna Juan Miguel Saavedra a 7 anys i 6 mesos i a una multa de 223.451 euros per un delicte contra la salut pública. En canvi, ha absolt el tercer processat perquè no hi havia proves que el vinculessin amb el tràfic de substàncies estupeafents. Els sospitosos van caure en el marc de diverses operacions policials entre el 2011 i el 2013. Al pis de Figueres, hi van trobar nou quilos de cocaïna i quasi 300 grams d'haixix.

Segons la sentència de la secció quarta de l'Audiència de Girona, la droga i els objectes trobats al pis i als trasters de Figueres eren de Pascal Matos i Juan Miguel Saavedra, que es dedicaven a fer la droga i comercialitzar-la. El tribunal no s'ha cregut la versió dels acusats, Matos, sota defensa de Carles Monguilod i Saavedra amb el lletrat Carlos Ruiz, que al judici van negar qualsevol vinculació amb la droga i van justificar amb casualitats les proves que hi havia en la seva contra.

La policia va fer una entrada i escorcoll al pis, situat al carrer Joan Reglà, el 7 de juny del 2011. A l'immoble, als dos garatges i a un traster hi van trobar 9 quilos de cocaïna, que venuda al mercat en paperines hauria tingut un valor de 992.131,54 euros. També hi van localitzar l'haixix i més de 100.000 euros en efectiu. Al traster hi havia forns i una dotzena d'ampolles d'acetona que els narcotraficants utilitzaven per elaborar la droga. El tribunal conclou que Matos i Saavedra traficaven amb la droga «amb ànim d'obtenir un benefici econòmic il·lícit». Per contra, absol el tercer acusat, defensat per l'advocat de Joaquim Bech de Careda. «No ha quedat acreditat que tingués coneixement de l'existència ni l'elaboració de les substàncies estupefaents al domicili i al traster, ni la seva distribució a terceres persones», exposa la sentència. Pel laboratori de droga, condemna Matos i Saavedra a 7 anys i mig de presó i a una multa de 223.451 euros per un delicte contra la salut pública de substàncies que perjudiquen greument la salut en la modalitat agreujada de notòria importància. A Matos, a més, li imposa 3 anys i 9 mesos i una multa de 46.677,75 euros per traficar amb haixix perquè el gener del 2013 el van enxampar amb quasi 30 quilos al cotxe. La sentència recull que el van aturar quan circulava amb cotxe per l'autopista AP-7. Al maleter hi duia 299 tauletes d'haixix que tindrien un valor al mercat de 46.677,75 euros. En el cas hi havia un quart acusat, però l'Audiència no el va jutjar encara perquè està empresonat a Carcassona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema