El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya va obrir l'any 2000 la seva primera seu a Figueres en un edifici del carrer Peralada. Sis anys més tard, la delegació va decidir trasllar-se a la plaça de l'església a la zona de l'antiga rectoria. L'actuació va requerir una important reforma per adaptar l'espai als nous usos públics. Un procés que recupera i recorda la mostra fotogràfica que es va inaugurar ahir a l'espai en el marc d'una jornada de celebració dels deu anys de l'efemèride. L'acte va comptar amb la presència de l'alcaldessa, Marta Felip, i l'exalcalde, Joan Armangué, i representant de l'entitat com el degà, Lluís Comerón i el delegat comarcal, Antoni Vilanova, que van destacar la importància de l'equipament.

L'exposició repassa a partir d'un petit recull de 18 imatges l'adaptació d'aquest espai, propietat del Bisbat de Girona, per als nous usos que van obligar fer un replanteig total dels espais existents. Per a fer-ho, es va decidir conservar l'emblemàtica estructura exterior però buidant-ne l'interior. En aquest sentit, es va aconseguir unificar els dos edificis: el de la parròquia i del col·legi amb la intenció, asseguren, de «potenciar la presència de la institució a la ciutat». A més, es van utilitzar les tècniques pròpies del barric pels acabats per mantenir la imatge utilitzada en la reforma inacabada de la façana de la rectoria.

El recorregut de la mostra condueix al visitant fins a la segona planta de la seu amb una composició fotogràfica de les 37 obres seleccionades en aquests deu anys que estan ubicada a la comarca.

Els premis d'arquitectura

D'altra banda, la celebració va servir també per a inaugurar una altra exposició, la dels Premis d'Arquitectura de les Comarques de Girona 2016. En aquest cas, la mostra recull 16 projecte seleccionats. Entre ells, s'hi poden veure la menció en la categoria d'Arquitectura i també Premi Jurat de l'Opinió, l'edifici de recpeció del Museu Arqueològic d'Empúries de Fuses Viader Arquitectes així com la Casa EM26 a Cadaqués, obra de Fernando Vilavecchia i Eileen Liebman, en la categoria d'Arquitectura. Tots els projectes exposats s'han recopilat en un muntatge fet pel Col·lectiu La Mosca, format per joves arquitectes que volen difondre l'art i l'arquitectura i apropar-la a la societat.