És popularment conegut que a Figueres tan bon punt un negoci abaixa la persiana un de nou espera el seu torn per aixecar-la. Aquesta tònica, que des de fa molts anys es repeteix especialments als carrers del centre de la ciutat, s'ha vist accentuada amb la fi dels anomenats "lloguers antics". L'afectació d'aquesta mesura es va fer especialment visible a la plaça de l'Ajuntament i al carrer de la Jonquera on en els darrers mesos no s'hi han parat de fer obres i s'hi estan obrint nous establiments. Malgrat això, la mesura ha portat també un espectacular creixement del preu dels lloguers mensuals que per a un local petit en aquesta zona poden ronda els 2.000 i 3.000 euros i, fins i tot, més. Una situació que ha fet que alguns negocis no puguin aguantar i acabin tancant. El govern reitera que ha previst bonificacions a les ordenances però que no poden regular els preus al sector privat.

El carrer de la Jonquera, un dels més afectats per aquesta situació, alguns dels nous comerços que van obrir amb el tancament dels establiments antics han abaixat persianes. És el cas d'un establiment de menjar per emportar i el de la cadena Subway, que ha tancat fa uns dies quan estava a punt de celebrar un any d'obertura just entre el final del Jonquera i la plaça de l'Ajuntament. L'establiment va fer una important inversió en aquest cèntric negoci de 130.000 euros però sembla que no va acabar mai de funcionar. Un fet que sobta tenint en compte que cada vegada hi ha més grans cadenes que obren a la ciutat. El mateix li hauria passat a l'altre establiment de menjar situat just uns metres més endavant o una botiga que hi havia al carrer Portella. En aquest carrer, a més, està previst el tancament de la botiga de joguets Imaginarium. El consistori apunta que alguns negocis no acaben de trobar el seu mercat, però que molts altres esperen ?obrir portes a la ciutat o traslladar-se a zones més cèntriques. És el cas de Massimo Dutti que anirà del carrer Forn Baix a un edifici nou que s'està construint al carrer Peralada. També el grup Inditex traslladarà l'Springfield que té al final del carrer Peralada al local que va adquirir per instal·lar-hi un Zara Home. Segons sembla, la companyia ha desisitit de posar-hi aquest establiment per motius d'espai. A la plaça de l'Ajuntament també hi ha obert una botiga amb menjar i pastisseria i al carrer Forn Baix, en un local alliberat per una farmacia, s'hi preveu instal·lar una important joieria. En aquest sentit, insisteixen que no els consta una problemàtica generalitzada vinculada als preus tot i que admeten que són conscients que són elevats i que això pot dificultar la viabilitat d'alguns negocis. Un fet que corroboren diversos establiments de la zona del centre.

Amb tot, el govern reitera que per incentivar el petit comerç van incloure a les ordenances fiscals mesures en aquest sentit. Amb relació a això, s'hi preveu la nificació de fins al 75% de l'impost sobre construccions (ICIO) per a obres de millora als establiments de menys de 150 metres quadrats o la bonificació del 95% de la taxa d'obertura de nous comerços, entre d'altres.