Més de mitja tona d´haixix és el balanç del comís de droga aconseguit pels agents de la Policia Nacional a la frontera després d´interceptar un camió que ja portaven seguint des d´Onil, a Alacant.

Després de més de tres hores d´inspecció del camió amb remolc, el 17 de juny la policia va poder comprovar que els delinqüents havien dissenyat un habitacle de molt difícil accés on amagaven gran quantitat de bosses amb haixix. Un total de 560 quilos.

Vista la troballa, van detenir el conductor del camió. Durant el trajecte des d´Alacant fins a la frontera, els policies també van comprovar que el tràiler durant tot l´itinerari cap a França anava sempre se­guit per un altre vehicle que realitzava funcions de control. També el van interceptar i la Policia Nacional va detenir-ne els dos ocupants. A dins hi anava el màxim responsable de l´organització a Espanya.

Cop als proveïdors d´haixix

I és que el comís d´haixix a la Jonquera és la segona fase d´una operació de la Policia Nacional que ha permès la detenció de set persones, totes han ingressat a presó. I a més ha suposat, asseguren, la desarticulació del canal fonamental de proveïment de droga al Regne Unit i a Holanda.

Els detinguts es valien d´una infraestructura legal d´empreses dedicades al transport de mercaderies, amb camions de gran tonatge per transportar grans quantitats d´haixix des del Marroc fins a la península i, posteriorment, al Regne Unit i a Holanda.

La investigació es va portar a terme en dues fases i es va desarticular la ramificació espanyola d´aquest grup delictiu organitzat. Tot va començar fa set mesos quan els agents van tenir coneixement de l´existència d´una organització delictiva dedicada al transport d´haixix a gran escala. Perquè aquesta activitat passés desapercebuda, havien creat una xarxa legal de transport de mercaderies tenint, almenys, quatre camions de gran tonatge amb remolcs.

Els investigadors van poder determinar la identitat de cinc persones, responsables d´organitzar, gestionar i ocultar els trasllats de la substància estupefaent. El modus operandi utilitzat per l´organització era sempre el mateix, es pujava la mercaderia en un camió des del Marroc fins a la nau situada a Onil, des d´on un segon camió la transportava al nord d´Europa.

Primera fase, 500 quilos

En una primera fase, els investigadors van descobrir que s´anava a realitzar un nou transport de l´haixix i van establir un dispositiu al port d´Algesires. Allà, van detenir un home que conduïa un tràiler procedent del Marroc. Un cop escorcollat i van localitzar un habitacle ocult en la góndola del vehicle amb 500 quilos d´haixix. Al cap d´uns mesos, van constatar un camió amb remolc sortia de la nau d´Onil i el van interceptar amb 560 quilos de droga a la Jonquera.

Paral·lelament a aquests fets, la Policia Nacional va detenir les dues persones que es trobaven a dins la nau, una de les quals era l´encarregat de fer els habitacles on es guardava la droga. A la nau, van trobar tot tipus de maquinària per confeccionar els habitacles ocults en els remolcs. Finalment, van arrestar en una localitat d´Alacant a l´últim component d´aquesta organització, quan tornava de Regne Unit. Li va trobar més de 5.000 lliures esterlines al tràiler.