El govern de Figueres està treballant per impulsar de la mà de la resta de grups municipals un procés «deliberatiu» per a la definició d'una estructura d'òrgans amb caràcter territorial que s'anomenarien «Consells de Barri o de Districte». La intenció és millorar els canals de participació i relació dels ciutadans en tots els afers municipals i promoure i canalitzar espais de reflexió conjunta entorns dels temes de ciutat i dels barris en concret.

El projecte inclourà la contractació d'una consultoria sociopolítica independent per donar suport tècnic extern al procés i la formació d'un grup promotor deliberatiu amb la presència de tots els grups municipals i tres representants veïnals.

El regidor de Participació, Francesc Cruanyes, diu que l'objectiu és comptar amb estructures veïnals representatives i democràtiques amb les quals compartir «responsabilitats i decisions, com ara la destinació de part dels pressupostos». En aquest sentit, el projecte, afirmen, compta també amb l'implicació del portaveu de Compromís d'Esquerres, "scar Vergés, en el marc del pacte d'estabilitat signat amb CiU i PSC que buscava «precisament, emfatitzar tot allò relatiu a la transparència i la participació».