Figueres encarrega la redacció del projecte museístic de la casa natal de Dalí

L'alcaldessa diu que la retirada de l'ajut estatal no ajornarà el projecte, que està fent l'experta Mariona Seguranyes

05.10.2016 | 06:58
L´edifici, situat al carrer Monturiol, va ser la casa del geni fins que als vuit anys es van traslladar
L´edifici, situat al carrer Monturiol, va ser la casa del geni fins que als vuit anys es van traslladar

L'equip de Govern de Figueres ha encarregat el projecte museístic de la planta baixa i l'entresòl de la casa natal de l'artista, Salvador Dalí. L'està elaborant la doctora en història de l'Art Mariona Seguranyes, com a gran coneixedora del geni i també experta en l'època en què va viure. L'alcaldessa, Marta Felip, ha assegurat que el projecte per obrir aquest edifici es manté tot i la retirada de l'ajut estatal de 500.000 euros previstos i que l'Ajuntament el vol tirar endavant al més aviat possible. La previsió és, de moment, decidir els usos d'aquesta part i més endavant fer-ho amb les altres dues plantes. Felip diu que no confien amb cap dotació estatal per ara i que estan pendents de la resolució d'un altre ajut que van demanar al fons Feder. La redacció del projecte tindrà un cost aproximat de 9.000 euros.

"Si algú coneix a fons Dalí és la Mariona Seguranyes. Hem considerat que és la persona idònia i, en aquests moments, està recopilant informació i documentació per poder elaborar el projecte", explica Felip. De fet, tenen previst anar a visitar algunes obres que podrien ser susceptibles de mostrar-se a l'espai. La voluntat, insisteix Felip, no és fer un altre Museu Dalí sinó "explicar Dalí a través de la seva família i els seus coetanis, el context de l'època en què va viure i recrear l'atmosfera de la Figueres de principis del segle XX", explica Felip. En definitiva, diu, posar Dalí a la ciutat més enllà del Museu. Amb aquesta idea se li ha encarregat el projecte per museïtzar la planta baixa i l'entresòl, que és on va viure el geni fins als vuit anys, quan es va traslladar uns metres més endavant del carrer Monturiol, a l'anomenada Casa Mas Roger.

L'Ajuntament compta des de fa anys amb el projecte arquitectònic -redactat al 2011- i que xifra la reforma de l'edifici en 2,5 milions d'euros. Per fer-hi front i desencallar d'una vegada per totes l'actuació, Figueres va acudir a Madrid i,finalment, l'Estat es va comprometre a una aportació de 500.000 euros via ajut, del qual es va desentendre el passat mes de setembre al·legant que havien d'ajustar-se als objectius de dèficit imposats per la Comissió Europea. També es van demanar un milió més al Feder -que encara no s'ha resolt- i es preveia una inversió plurianual d'1.473.000 euros per part de l'Ajuntament entre 2017 i 2019. La retirada de l'Estat del projecte obliga a repensar-lo però Felip insisteix que el volen tirar endavant i que no quedarà al calaix. Per això, de moment, assumiran l'encàrrec per definir què és fa en aquesta part de la casa. Més endavant s'hauran d'abordar els usos de les altres dues plantes que resten a l'edifici. "Per ara i fins que no veiem els diners encara que ens diguin que serà l'any que ve no ens refiem de l'Estat i treballarem sense aquesta previsió", insisteix.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Figueres posa en marxa un pla per reduir el ´nombre preocupant´ de rates i coloms

Felip ha explicat que la voluntat és aconseguir una "fauna amiga" i ha afirmat que no serà una...

L´Estat comença l´obra de la reivindicada rotonda que ha d´unir l´estació del TAV amb Vilafant

Els treballs consistiran a substituir la intersecció per una rotonda que obligui a reduir la...

Tres lladres aturen una dona, l´estaborneixen amb una pistola i li roben el cotxe

Els homes li han fet creure que buscaven l'estació de tren i han aprofitat per agredir la víctima...

Ciències i lletres

«En política és possible guanyar havent perdut o perdre havent guanyat, tot és qüestió de l'anàlisi»...

Foment comença la transformació de la cruïlla de la plaça del Sol de Figueres

Els treballs generen les primeres retencions i cues, que l'Ajuntament preveu que es mantinguin els...

Enllaços recomanats: Premis cinema