L'Ajuntament de Bàscara preveu fer una consulta popular abans d'acabar l'any perquè els veïns decideixin si es venen l'edifici de l'Ajuntament per eixugar part del deute municipal, que supera els tres milions d'euros. Volen tenir a punt els tràmits per si quan es tanquin els comptes del 2016 veuen que és necessari. Es vendria per una xifra que podria rondar els 1,6 milions d'euros. També s'ha aprovat demanar al Parlament que insti la Sindicatura de Comptes a auditar els comptes municipals.

Que els veïns diguin si els sembla bé vendre la casa consistorial Casal Ferrer és l'objectiu de la consulta, diu l'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina. «Nosaltres no tenim ganes de vendre però sí que de cara a les properes decisions en matèria econòmica volem saber quines cartes podem jugar» i per això «si el poble ho decideix i nosaltres ho considerem necessari posarem l'edifici a la venda».Es traslladarien a un altre edifici municipal, el Paller d'en Xirau.

Saurina ha explicat que encara no han pres la decisió perquè estan treballant en altres opcions.Per exemple, han cobrat alguns deutes pendents amb Adif, algunes subvencions de la Generalitat i estan treballant en un pla d'ajustament, i en fórmules per pagar el deute amb l'Estat pels diners abonats per pagar a proveïdors (ara només es van pagant interessos).

Però alhora han de fer front a pagaments com el de proveïdors o uns 700.000 euros a una entitat bancària per obres relacionades amb el pavelló. El govern espera analitzar tots els comptes el mes de febrer i prendre una decisió. Però si consideren que necessiten posar a la venda l'ajuntament per afrontar la greu situació financera, ho volen tenir tot a punt.

Tenen una primera estimació que s'ha d'acabar de concretar sobre el preu de venda, que rondaria els 1,6 milions d'euros. Això podria permetre eixugar la meitat del deute que el mes de maig, segons un estudi econòmic, el situava en els 3.092.695 euros. L'estudi xifrava el futur deute, a gener de 2017, al 474%, fins als 3,7 milions d'euros.

Respecte a la situació financera, al ple es va aprovar fer les gestions perquè el Parlament insti la Sindicatura de Comptes a auditar els comptes després que aquest organisme els hagi denegat una petició municipal. Saurina diu que els han comunicat que ho fan d'ofici o per manament del Parlament.

Amb aquesta sol·licitud es dóna compliment a la petició realitzada per un veí durant les xerrades al maig per informar de la situació financera. Un informe econònic va detectar «factures falses», mètodes de cobrament poc corrents i s'ha trobat a faltar documentació.