La tortuga mediterrània és una espècie pràcticament en extinció a Europa. L'únic punt de la Península Ibèrica amb una població natural és a l'Albera on aquesta setmana se n'han alliberat 141 exemplars nascuts en captivitat al Centre de Reproducció de Tortugues de Garriguella des d'on es vetlla per tal d'ajudar a incrementar la densitat de les poblacions actuals. En el darrer any se n 'hauran allibertat 223 exemplars.

Els responsables del Paratge natural de l'Albera van alliberar dimarts els exemplars de tortuga mediterrània (Testudo h.hermanni). En queden molt poques a Europa i a l'Albera hi ha la darrera i única població natural de la península ibèrica. Per això des de fa anys es treballa des del Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera i el Parge Natural en la cria en captivitat de l'espècie per assegurar la seva conservació. Es fa sota la supervisió del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat.

A banda de vetllar per l'espècie a l'Albera, s'intenta recuperar la població a Catalunya. En els darrers anys s'han portat a terme alliberaments a diversos indrets com els parcs naturals del Montsant, el Delta de l'Ebre i del Garraf.