Les obres de remodelació de la plaça de l’Església han posat al descobert restes òssies del vell cementiri -anterior als inicis del segle XIX, quan es va traslladar. Són un parell d’esquelets que s’han documentat però que no tenen valor històric. S’han retirat i la plaça s’ha pavimentat. És una part dels treballs per unificar la plaça de l’Església i la de l’Ajuntament.

Els treballs es van portar a terme la setmana passada sota la supervisió d’un arqueòleg. Com era habitual antigament, a l’entorn de l’edifici religiós hi havia hagut un antic cementiri. El 1835 es va estrenar un altre recinte, el Cementiri Vell de l’Escala, avui també tancat, però que es va declarar Bé Cultural d’Interès Nacional i encara es pot visitar. Les restes òssies del vell cementiri es van traslladar. Tot i això, eren conscients que podien trobar-ne, ha explicat l’Ajuntament.

Dos esquelets del cementiri

En aixecar-se el paviment que hi havia hagut fins ara a la plaça van aparèixer un parell d’esquelets. Els arqueòlegs els van documentar i es van retirar, «sense que se’ls atribueixi cap valor històric especial», tot i pertànyer al primer cementiri de la població.

L’Ajuntament treballa en aquest moment a les dues places que s’unificaran. A la de l’església s’hi ha aixecat el paviment per tal per fer les rases de serveis en aquest punt. A la segona plaça on s’actua, divendres es van començar els treballs de la col·locació del nou paviment.

L’obra consisteix a unir les dues places separades entre si pel carrer Enric Serra. La primera té com a façana l’Ajuntament, tot i que també la separa d’aquest un carrer, el Pintor Joan Massanet. Una vegada acabats els treballs es crearà un únic espai a un sol nivell entre la façana de l’església i l’Ajuntament, tot i que no està previst interrompre el trànsit als carrers que les creuen. A banda d’estèticament, també s’ha aprofitat per millorar les xarxes de serveis, de desguàs i aigües plujanes.

Les obres es van adjudicar a l’empresa Rubau Tarrés per un import de 382.000 euros, un 95% dels quals cobert a través de les ajudes del Pla de Barris del Nucli Antic i el Pla Únic d’Obres i Serveis. Tenien un termini d’execució d’uns cinc mesos però es creu que podrien finalitzar abans.