El grup d'acció de Salvem l'Empordà va plantar ahir un cartell amb el nom d'Àrids Curanta davant un dels pous dels pagesos de Sant Pere Pescador que des de fa setmanes té l'aigua altament salinitzada. Va ser una acció simbòlica per demanar a la Generalitat que aturi l'activitat extractiva d'àrids d'aquesta empresa davant els indicis que és una de les causes principals de la situació. L'entitat sospita que s'ha estat extraient per sota la capa freàtica vulnerant la llei i demana revisar els permisos i llicències.

«Tenim indicis que les extraccions de Can Curanta tenen un impacte directe sobre l'equilibri de les aigües subterrànies i poden haver causat, entre altres motius, la pujada de la salinització», que multiplica per sis els índexs que la fan apte per al consum o per a regar, segons va explicar la portaveu de l'entitat, Bàrbara Schmitt. Els pagesos es van trobar amb el problema al mes de setembre. Schmitt constata que és habitual que el nivell pugi durant l'estiu, però no amb la situació actual.

L'entitat ha informat que can Curanta opera des de fa temps als marges del riu Fluvià -en el tram de Torroella de Fluvià- amb un impacte visual i sobre el sistema fluvial i la capa freàtica molt important. Durant uns anys l'activitat ha estat menor, però enguany s'ha incrementat amb el resultat d'una nova gran bassa d'aigua permanent a pocs metres del llit sec del Fluvià.

Aquest és el darrer projece d'extraccions als que l'entitat ja va presentar fa anys al·legacions, diuen. La creació de la bassa vol dir que «han sobrepassat la capa freàtica» i que s'està actuant en contra de l'article 61.1 del Decret 171/2014 d'aprovació del Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya perquè «l'activitat pot afectar directament l'equilibri dels nivells de l'aigua entre aqüífers i el riu, augmentant el risc de salinització», alerten. El cartell d'ahir es va plantar davant el pou d'un dels pagesos, Àngel Roig, que rega deu hectàrees de pomera amb aquest pou. Si regués amb aquesta aigua, constata, mataria les pomeres.

Per això, Salvem l'Empordà demana a l'ACA que aturi «d'immediat» l'activitat, revisi l'autorització donada i investigui les extraccions que es porten a terme.