Salvem té indicis que l'extracció d'àrids al Fluvià ha salinitzat els pous de Sant Pere

L'entitat denuncia que l'activitat de Can Curanta podria vulnerar la llei ?Insta l'ACA a revisar les llicències i a investigar les extraccions

20.11.2016 | 20:42
Salvem té indicis que l'extracció d'àrids al Fluvià ha salinitzat els pous de Sant Pere

El grup d'acció de Salvem l'Empordà va plantar ahir un cartell amb el nom d'Àrids Curanta davant un dels pous dels pagesos de Sant Pere Pescador que des de fa setmanes té l'aigua altament salinitzada. Va ser una acció simbòlica per demanar a la Generalitat que aturi l'activitat extractiva d'àrids d'aquesta empresa davant els indicis que és una de les causes principals de la situació. L'entitat sospita que s'ha estat extraient per sota la capa freàtica vulnerant la llei i demana revisar els permisos i llicències.

«Tenim indicis que les extraccions de Can Curanta tenen un impacte directe sobre l'equilibri de les aigües subterrànies i poden haver causat, entre altres motius, la pujada de la salinització», que multiplica per sis els índexs que la fan apte per al consum o per a regar, segons va explicar la portaveu de l'entitat, Bàrbara Schmitt. Els pagesos es van trobar amb el problema al mes de setembre. Schmitt constata que és habitual que el nivell pugi durant l'estiu, però no amb la situació actual.

L'entitat ha informat que can Curanta opera des de fa temps als marges del riu Fluvià -en el tram de Torroella de Fluvià- amb un impacte visual i sobre el sistema fluvial i la capa freàtica molt important. Durant uns anys l'activitat ha estat menor, però enguany s'ha incrementat amb el resultat d'una nova gran bassa d'aigua permanent a pocs metres del llit sec del Fluvià.

Aquest és el darrer projece d'extraccions als que l'entitat ja va presentar fa anys al·legacions, diuen. La creació de la bassa vol dir que «han sobrepassat la capa freàtica» i que s'està actuant en contra de l'article 61.1 del Decret 171/2014 d'aprovació del Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya perquè «l'activitat pot afectar directament l'equilibri dels nivells de l'aigua entre aqüífers i el riu, augmentant el risc de salinització», alerten. El cartell d'ahir es va plantar davant el pou d'un dels pagesos, Àngel Roig, que rega deu hectàrees de pomera amb aquest pou. Si regués amb aquesta aigua, constata, mataria les pomeres.

Per això, Salvem l'Empordà demana a l'ACA que aturi «d'immediat» l'activitat, revisi l'autorització donada i investigui les extraccions que es porten a terme.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Castelló amplia el mercat de Terra de Trobadors fins a 120 parades i més carrers

Castelló amplia el mercat de Terra de Trobadors fins a 120 parades i més carrers

L'Ajuntament vol que sigui el mercat medieval de referència a Catalunya · S'han incorporat espais...

L´Escala pacifica el front marítim del nucli antic de cotxes i bicicletes

L´Escala pacifica el front marítim del nucli antic de cotxes i bicicletes

La Policia de moment només informa les persones que van en bici que no s'hi...

Ferit greu un jove en topar un cotxe i una bici a Cadaqués

Ferit greu un jove en topar un cotxe i una bici a Cadaqués

Un helicòpter l'ha traslladat fins l'Hospital Josep Trueta

Un motorista ferit en un accident amb un senglar a Llançà

Un motorista ferit en un accident amb un senglar a Llançà

L'animal va creuar per la carretera local al vespre i va impactar contra la moto

L´Escala adequa parcs infantils

L'Ajuntament de l'Escala ha adequat nous parcs infantils en zones verdes municipals. S'han...

Enllaços recomanats: Premis cinema