La tenia aterroritzada, retinguda contra la seva voluntat, l´apallissava i l´obligava a exercir la prostitució en clubs de l´Empordà i d´Eivissa. La situació va durar vuit anys. Així és com tractava un veí de Vilabertran la seva parella, que tenia por pel que li podia passar a ella i a la seva nena de tres anys. Davant d´aquesta situació, la dona va decidir actuar i aquesta és la informació que va donar a la Policia Nacional. Ràpidament van poder muntar un dispositiu que va permetre alliberar la dona, de 30 anys i nacionalitat romanesa, i la seva filla. Poc després, el proxeneta va ser detingut a casa seva, a Vilabertran.

Després de denunciar els fets, mare i filla, amb l´ajuda d´una ONG, han ingressat en una casa d´acollida, on se´ls ha proporcionat allotjament així com l´ajuda tècnica i psicològica necessària. El detingut, de nacionalitat romanesa, té 41 anys i, després de passar a disposició judicial a Figueres, ha quedat en llibertat amb càrrecs. El jutge també li ha imposat mesures cautelars, com ara una ordre d´allunyament tant de la dona com de la filla. Segons la Policia, el proxeneta vivia exclusivament de l´explotació sexual de la seva dona. De fet, quan el van detenir li van comissar un vehicle d´alta gamma i més de 20.000 euros.

La història es remunta a anys enrere, quan la dona va ser captada a Romania pel mètode conegut com Lover Boy. Després va venir a Espanya, on va ser explotada en clubs de cites de Girona i Eivissa. Segons va explicar a la Policia Nacional, la víctima va conèixer el detingut l´any 2008. Era un client habitual de la botiga on ella treballava com a dependenta i a partir d´aquell moment es va iniciar una relació sentimental entre ells. Uns mesos després, la va convèncer per viatjar a Espanya a la recerca d´una vida millor.

Després d´arribar-hi, ràpidament se´ls van acabar els estalvis i, en no trobar feina, l´home va convèncer la noia perquè exercís la prostitució en un club de contactes, tot prometent-li que seria una situació excepcional i temporal. Ella va acceptar-ho per amor, però al cap d´un temps, va explicar a la policia, va saber que el seu home ja havia fet el mateix amb una altra noia en el mateix prostíbul. A partir d´aquí, la situació es va complicar i l´home va començar a amenaçar-la i agredir-la.

La situació va continuar durant diversos anys. La dona va treballar en diferents prostíbuls de la comarca de l´Alt Empordà i d´Eivissa. A l´illa balear hi treballava els estius i a les comarques de Girona, la resta de l´any. Vivia en condicions d´esclavitud i patia agressions, tal i com han explicat diversos testimonis a la policia.

Por per la seva filla

L´any 2013, la víctima es va quedar embarassada de la seva parella i va deixar de prostituir-se temporalment, tot tornant cap a Romania durant l´embaràs. Però quan la nena va haver nascut i va tornar a Espanya, ell la va obligar a seguir prostituint-se. Les pressions i agressions van tornar i no només sobre ella sinó també contra la petita, que ara té tres anys. Segons els investigadors, per tal que la dona no pogués explicar la seva situació a ningú, el que feia el proxeneta era moure-la de club en club. D´aquesta manera, impedia que establís cap tipus de contacte amb ningú de confiança i li pogués explicar l´infern que vivia.

Finalment, al cap de dos anys, i davant la por que aquestes amenaces es complissin, la noia va decidir posar-se en contacte amb la policia, i concretament amb membres de la brigada d´estrangeria de la Policia Nacional d´Eivissa. El motiu: durant l´estiu havien protagonitzat una inspecció contra el tràfic d´éssers humans i l´explotació sexual a la zona. I, per tant, li havien passat el contacte i li havien donat tots els recursos que tenien a la seva disposició.

Alerta a la policia d´Eivissa

La trucada la va fer el 26 de novembre i la Policia Nacional va organitzar un dispositiu. Van intentar localitzar la dona però inicialment va ser complicat, fins que l´endemà els va dir que s´escapava i que aniria a un lloc per estar fora de perill amb la seva nena. Els agents, en paral·lel, van buscar el proxeneta i el van detenir a Vilabertran, on vivia amb la seva parella i filla. Després el van traslladar a la comissaria de la Jonquera i va passar a disposició del jutge.

Simultàniament, els agents van rescatar la dona i la nena, i totes dues van ingressar en una casa d´acollida. Durant l´operatiu, els agents van poder comprovar que el detingut tenia un compte bancari al seu nom amb més de 20.000 euros i que recentment havia comprat un vehicle d´alta gamma.

L´operació l´ha dut a terme la Brigada Central contra el Tràfic d´Éssers Humans de la Comissaria General d´Estrangeria i Fronteres, la UCRIF, de Barcelona i la Brigada d´Estrangeria d´Eivissa, amb la col·laboració de la Comissaria Local de Figueres i també la Unitat d´Estrangeria de la Jonquera.