L'Ajuntament de Figueres i la Diputació de Girona estan disposats a invertir per a la creació del Museu del Circ a Figueres. Ja s'età treballant en un conveni plurianual que garanteixi una aportació de 3 milions d'euros (1,5 MEUR per part de cada administració). Tenen el suport de PP i C's i demanen que la resta de formacions es posicionin.L'Ajuntament també està disposat a garantir que el Festival del Circ se celebri l'any vinent, encara que no estigui tancat el concurs públic que li donarà encaix legal. Al que han admès és que no seran Capital Mundial del Circ el 2018 tal com s'havia anunciat.

L'alcaldessa, Marta Felip, ha explicat a la roda de premsa de balanç de la sisena edició del Festival Internacional del Circ que la voluntat és que el finançament per al Museu es pugui incloure al pressupost d'aquest 2017. El més urgent, ha dit, és estudiar l'encaix urbanístic del projecte a la Casa Nouvilas. Serà la primera partida que s'hi invertirà amb 150.000 euros.

Per l'alcaldessa, el projecte del Museu -valorat en sis milions d'euros- és molt important per Figueres i va molt més enllà del circ. Consideren que crearà un nou pol d'atracció turística. La creació del museu que inclou una carpa per a espectacles permanents i una escola del circ, va lligat a la capitalitat mundial del circ que es va anunciar pel 2018 fa tres anys. Havia de suposar, no només posar en marxa el museu sinó crear un macro-complex cultura i d'oci que abordarà l'univers circense des de totes les vessants.

L'alcaldessa ha admès que no podran exercir la capitalitat, tot i que diuen que no queda descartada. "No podíem tirar-ho endavant sense que el Museu s'hagi ni començat a construir", ha precisat.

El director del Festival, Genís Matabosch,

El director del Festival, Genís Matabosch, ha demanat concreció i garanties perquè el projecte sigui una realitat.A més, ha posat en dubte la continuïtat del Festival si no hi ha un acord signat. El "risc" que assumeix cada any només es mantindrà si el concurs de festivals estratègics coincideix amb el conveni que posi sobre la tinta el compromís de les diferents administracions amb el Museu.

El conveni entre l'Ajuntament i el festival s'ha acabat aquest any i s'ha de convocar el concurs al qual s'haurà de presentar Matabosch per optar a l'ajuda pública. L'alcaldessa ha admès la "incertesa" que provoca la fi del conveni de quatre anys que tenien amb el certamen i ha anunciat que estan a punt de presentar les bases del concurs de festivals estratègics en el qual ha de tenir cabuda el certamen. Sigui com sigui, l'alcaldessa ha assegurat que el finançament per a l'edició del 2018 està garantit.

Plena ocupació del festival

El festival va tancar fa una setmana la sisena edició amb 31.453 espectadors i un 95,11% d'ocupació. S'han comprat 406 bitllets d'avió; s'han tramitat 106 visats; s'han reservat 908 pernoctacions en hotels de la ciutat i s'han repartit 3.151 àpats entre els artistes, personal i jurat participant. Segons les dades, el 20% eren espectadors de Figueres i un 3,41% estrangers.

Respecte a la polèmica per l'ús dels animals del circ s'ha tret importància al fet que s'incloguessin. Només s'ha reiterat que s'ha obert un expedient informatiu i Marta Felip ha lamentat que tot s'hagi centrat en el Festival del Circ quan hi ha altres esdeveniments que n'utilitzen.