A partir d'aquesta setmana, no recollir els excrements de les mascotes a la ciutat de Figueres pot sortir d'allò més car. L'Ajuntament de la capital altempordanesa, juntament amb la Guàrdia Urbana, vol frenar l'augment d'excrements de gossos a la via pública, i en no aconseguir-ho a través de les nombroses campanyes divulgatives que s'han anat fent durant els darrers anys ha decidit prendre mesures més dràstiques.

Sota el nom d'«Ens emmerdes la ciutat», aquesta darrera campanya ja no serà tan benevolent amb els amos de les mascotes, sinó que obrirà expedients sancionadors amb multes que poden anar dels 300 a un màxim de 1.500 euros en alguns casos.

El primer tinent d'alcalde, Francesc Cruanyes, va ser l'encarregat de dur a terme la presentació de les noves mesures juntament amb el regidor de Serveis Urbans, Quim Felip. Cruanyes va explicar que la situació «genera queixes a moltes zones de la ciutat» i que s'ha de resoldre «amb les eines que tenim a la mà». A més de les multes previstes, s'han implementat dues mesures més. La primera queda reflectida en un augment de rètols informatius, així com un equip de tres agents de la Guàrdia Urbana, que aniran controlant els punts negres de la ciutat on s'ha detectat el problema amb més intensitat. També se sancionaran aquells que que alimentin gats i coloms al carrer.

«Sóc responsable»

Paral·lelament a la primera campanya, l'Ajuntament de Figueres s'ha adherit per segon any consecutiu al projecte Sóc responsable, de la fundació FAADA, en el qual es promou la identificació i esterilització de gossos, gats i fures. Fins al 30 d'abril els centres veterinaris Canis&dogs, Centre Veterinari Santiago Massaguer i Vet-animals realitzaran descomptes en la instal·lació de xips i l'esterilització dels animals que rebin.

L'ordenança municipal de tinença d'animals estableix l'obligatorietat d'identificar els animals de companyia, l'incompliment de la qual suposa una infracció lleu, tipificada amb multes de 60 a 300 euros.

Un cop les mascotes hagin estat identificades amb el xip, cal inscriure-les en el cens municipal d'animals de companyia. Actualment a Figueres hi ha censats 2.098 gossos, 25 gats i 8 fures.