Un retard de pocs minuts pot suposar un any de presó per a un veí de Llançà que va arribar tard al col·legi electoral dels comicis al Parlament del 27-S. L'home, que va ser escollit com a vocal titular de la mesa, es va asseure ahir al banc dels acusats de l'Audiència de Girona.

Va explicar que el 27 de setembre del 2015 va arribar 15 minuts tard -a un quart de nou del matí- al col·legi electoral, ja que va tenir un problema amb el cotxe, que no arrancava. Una vegada allà, el processat (sense antecedents penals) va assegurar que va exposar la seva situació als treballadors públics que hi havia al col·legi. Llavors, segons ell, els empleats van manifestar que podia marxar sense cap problema perquè la seva mesa ja s'havia constituït.

«Me'n vaig anar tranquil», va afirmar en el judici el veí de Llançà, que va afegir que «per inculte» no sabia que per aquesta actuació s'enfrontava a una pena de presó. La presidenta de la mesa, que també va declarar ahir, va admetre que l'home es va presentar al col·legi malgrat que va arribar tard. Per això va apuntar que, davant la seva absència, es va optar per substituir-lo per la vocal suplent, ja que «s'acostava l'hora d'obrir les portes del col·legi i no hi havia el vocal titular».

La presidenta de la mesa va reconèixer que va veure l'acusat mentre preparaven el material electoral, tot i que no hi va parlar perquè el processat va tractar amb els treballadors públics.

Així mateix, va declarar la vocal suplent, que va admetre que també va veure l'acusat una vegada s'havia constituït la mesa sense ell. En aquest sentit, l'altre vocal titular va concretar que, abans de fer la constitució amb la vocal suplent, es va esperar el processat una estona.

El cotxe no arrancava

Una altra testimoni que va intervenir en el judici va ser la parella del veí de Llançà, que va reiterar que el cotxe no arrancava a les vuit del matí (en el moment d'anar al col·legi electoral). Va afegir que, al cap d'una estona, va passar amb cotxe -per davant del domicili- un amic, que va apropar l'acusat fins al col·legi electoral.

La parella del processat va concretar que el domicili és a la zona del port de Llançà, mentre que el col·legi es trobava al centre de la població.

L'amic que va portar amb cotxe l'acusat també va declarar, dient que va trigar poc més de dos minuts a fer el recorregut entre el domicili i el col·legi electoral. Va indicar que el processat va arribar al col·legi quan passaven menys de cinc minuts d'un quart de nou.

La fiscalia manté la petició

Després del relat de l'acusat i els testimonis, la fiscalia va mantenir la petició d'un any de presó i la inhabilitació del dret de sufragi (mentre duri la condemna) per al veí de Llançà, per un delicte electoral. La fiscal va apuntar que, amb la declaració del processat, va quedar provat que l'home va arribar tard al col·legi malgrat que en la citació que havia rebut uns dies abans es fixava que hi havia de ser a les vuit del matí.

També va remarcar que la constitució de la mesa -sense ell- es va fer a dos quarts de nou del matí. Per això, va considerar que l'acusat «va arribar molt més tard» al col·legi i va dir que allà hauria pogut al·legar el motiu del retard.

En canvi, l'advocat que defensa el processat va demanar la seva absolució perquè va valorar que l'home va estar retingut entre un quart i dos quarts de nou del matí a un espai diferent d'on es constituïa la mesa.

«Faltaven 45 minuts i hi havia temps suficient. Es va prendre una decisió precipitada i desproporcionada», va afirmar el lletrat, que va destacar que «ningú va informar l'acusat de les conseqüències» de no ocupar el lloc de vocal. El judici, celebrat a l'Audiència, va quedar vist per a sentència.