Amb l'objectiu d'afavorir la reproducció de sèpies i calamars al litoral de l'Escala, el 2016 va néixer el Projecte Sèpia. Es tractava de realitzar una prova pilot a partir de la instal·lació de dues incubadores que servirien per poder aprofitar els ous dels cefalòpodes i augmentar el seu índex de supervivència a la zona.

Un any després, l'èxit del projecte ha fet que enguany s'hagin de multiplicar el nombre d'incubadores per sis, col·locant-ne un total de 12 repartides entre les costes de l'Escala i l'Estartit. En l'actualitat ja s'estan incubant més de la meitat dels ous que els pescadors han anat recollint. Un total de 464.000, dels quals 450.000 són de calamar i 14.000 de sèpia. Les incubadores són allà des del passat mes d'abril i es mantindran fins al 15 de setembre. A partir del juny s'instal·laran les senyalitzacions amb rètols i boies.

Un altre dels mecanismes que van funcionar molt bé durant la primera edició va ser una línia de sepieres, on les mateixes espècies dipositaven els seus ous. Aquesta pràctica es recuperarà de cara al 2018, ja que com va explicar un dels coordinadors del projecte, el biòleg Boris Weitzmann, «aquest any ens volem centrar només en les incubadores».

Els bons resultats del 2016

Tot i el poc temps que porten, les xifres parlen per si soles. Les dues incubadores col·locades el 2016 com a prova pilot van comptabilitzar 11.400 ous de sèpia i 118.500 de calamar. Un estudi ha confirmat també l'efectivitat d'aquest procés, xifrant l'índex de supervivència entre el 83 i el 95% d'aquestes espècies, que fins al moment es perdien.

Amb aquest balanç positiu el projecte ha pogut créixer progressivament i ha atret l'interès d'una vintena de col·laboradors. També es va engegar una campanya de micromecentatge on 85 mecenes van ajudar a través de les seves petites aportacions. Amb aquests diners el Projecte Sèpia va poder adquirir una petita embarcació per transportar els materials i dur a terme les feines que requereix el dia a dia.

Conscienciar la gent

Una de les propostes que van funcionar més bé en l'edició anterior, i que es tornarà a dur a terme, són les sepieres visitables. N'hi haurà dues, una davant de la Costa d'Empúries, a les Muscleres Grosses i una segona a davant de la platja de l'Estartit.

Una altra de les novetats d'enguany és la creació d'una marca pròpia per tal d'afavorir els pescadors que comercialitzin sèpies de la zona. «Els pescadors fem jornades molt llargues, i la implicació en aquest projecte suposa un temps que s'ha de reconèixer» va exposar Isaac Moya, un dels impulsors del Projecte Sèpia.

També s'han posat en marxa les Jornades Gastronòmiques de la Sèpia, en les quals participaran una quinzena de restaurants i se celebraran de l'1 al 15 de juny. «Una forma de promocionar la gastronomia local a partir d'un projecte sostenible», segons l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga.