Ajuntament de Roses està treballant per tal de crear per aquest estiu un carril bici de més de dos quilòmetres al passeig fins a Santa Margarida per a bloquejar l´espai que ocupen habitualment els «top manta». El carril ha de servir també per a regular l´espai per on circulen vehicles com bicicletes, "segways" o patins. Les càmeres de videovigilància s'instal·laran només en dos punts conflictius per altres problemàtiques socials però es contractaran sis agents més per a l'estiu per establir un control el màxim d'hores possibles. També s'engegarà una campanya informativa adreçada a tots els turistes que arribin per evitar que comprin.

Els venedors ambulants il·legals de Roses ocupen principalment la primera línia de mar sobre el passeig de Santa Margarida. Les característiques de l´espai, davant la platja i els comerços, el converteixen en un lloc idoni per a l´activitat on se n'arriben a concentrar més de dos-cents.

L'alcaldessa, Montse Mindan, ha explicat que a la Junta de Seguretat se'ls va plantejar per part de la Conselleria d'Interior que ocupar-los el lloc on col·loquen la mercaderia és el que està funcionant en altres poblacions amb la mateixa problemàtica.

L'Ajuntament ja ho havia intentat amb un mercat d'estiu i col·locant amb mobiliari urbà. Ara, diu Mindan, s'ha consensuat amb l'Associació de Comerciants de Santa Margarida i els grups l'oposició la creació del carril bici que permetrà alhora regular el pas de vehicles tipus bicicletes o patins.

Des de la plaça de les Botxes fins a Santa Margarida, més de dos quilòmetres, els tècnics estan treballant per contractar les tasques per a pintar un carril bici d'anada i tornada. Suposarà fer passar les bicis just pel mercat de venda ambulant il·legal. A més, Mindan constata que "estem veient un problema de proliferació de patins, patinets, i altres artefactes de dues rodes, i això permetrà regular-ho".

Més agents i vigilància

El carril bici és la nova mesura contra el "top manta" per a aquest estiu que se sumarà a les que s'han pres en anys anteriors. En aquest moment s'estan portant a terme proves selectives per a la contractació de reforç policial. S'espera contractar sis agents per a mantenir vigilància les màximes hores del dia al passeig. L'any passat només quatre van passar les proves i va ser insuficient per a poder cobrir tota la franja horària, constata l'alcaldessa.

Amb la resta de cossos policials es coordinaran per mantenir la màxima pressió sobre els venedors ambulants il·legals i dissuadir-los de situar-se al passeig.

Una de les mesures anunciada que finalment no s'adoptarà serà, tal com s'havia informat fa uns mesos, les càmeres de videovigilànciales càmeres de videovigilància. L'alcaldessa ha explicat que les primeres s'instal·laran en dos punts de Roses conflictius per altres tipus de delictes com la venda de substàncies estupefaents. Un se situa a la riera Ginjolers i l'altre en un punt del passeig.

Finalment, s'està a l'espera que es concreti l'acord amb la Generalitat per engegar la campanya informativa als compradors del "top manta". S'espera fer arribar díptics en diferents idiomes a hotelers, comerciants o qualsevol altre tipus de negoci turístic per tal que arribi a tots els visitants.

Roses fa anys que lluita contra el top manta. Ha pres nombroses mesures per evitar l'allau de compradors que es concentra sobretot des de mitjans juliol fins a mitjans d'agost. Malgrat s'ha anat reduïnt es considera que només un canvi a la llei que permeti considerar-ho un delicte i no una falta administrativa ajudaria a acabar amb aquesta activitat.