Buscar caus de mosquit tigre no és una de les activitats habituals d'un casal d'estiu. Però això és el que fan els noranta participants en el casal Aventura't de Castelló d'Empúries amb el suport del Servei de Control de Mosquits. Localitzen els llocs potencials de cria, els llocs on hi ha les larves .

Amb les dades que obtinguin es crearà un mapa de densitat de cria. L´activitat s'aprofita per a fer campanya de sensibilització entre els habitants que s´espera que col·labortin deixant accedir als nois a les propietats privades.

El casal adreçat a joves d´entre dotze i setze anys va començar dimarts i en aquesta edició s'ha volgut incloure aquesta problemàtica que pateix el municipi i sobre la que es treballa des de fa molts anys.

Els joves participen d'un treball de camp als diversos barris i zones del poble per a poder localitzar els seus potencials llocs de cria. Prèviament van rebre indicacions en una xerrada informativa sobre l'insecte.

Els participants disposen d'unes acreditacions i han de localitzar els llocs potencials de cria. Les galledes, els dipòsits, els pneumàtics, els safaretjos i altres punts on s'acumula aigua són indrets idonis perquè el mosquit tigre hi criï. La recerca es porta a terme en espais públics però també en privats com jardins, patis o balcons. Per això l´Ajuntament demana col·laboració als veïns perquè els permetin accedir-hi.

Amb l'ajuda d'una aplicació per a telèfons mòbils «Mosquito Alert» «les imatges que es pujaran i la seva posterior validació han de servir per a crear un mapa virtual amb aquests possibles focus de cria del mosquit tigre", expliquen des de l'Ajuntament.

Una base de dades

Remarquen que esperen que serveixi per a sensibilitzar tant als participants del casal com als propietaris amb qui es treballi i alhora crear la base de dades de diferents zones i els diferents nivells de risc en la cria de mosquit tigre a Castelló.

Els joves reben les indicacions dels responsables del Servei de Control de Mosquits que al municipi treballa per a controlar els mosquits des del 1982. Quinze poblacions paguen el servei de control.

Pel que fa al mosquit tigre, el fet de ser una població amb una gran presència d´aiguamolls la fa més sensible a la presència de l´insecte.

Ha arribat a Catalunya procedent del sud-est asiàtic. Les dades de la Generalitat el situen per primer cop al territori l´estiu del 2004. Des de llavors s´ha anat extenent a molta velocitat amb alguns indrets on és molt més present. La pica és molesta. L´adult fa entre 2 mm i 10 mm. Se´l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes.

El Servei de Control de Mosquits informa que les darreres pluges, com va passar el mes passat, provocarà una eclosió dels ous que es troben en recipients amb aigua. Adverteixen que «Tenim una setmana per buidar aquesta aigua, si no ho fem podrem rebre les picades d´aquest mosquit que ens amargarà la vida». s o balcons. Per això l´Ajuntament de Castelló demana col·laboració als veïns perquè els permetin accedir-hi.